1 od 5 miliona: SPS da prekine da dodvoravanjem SNS-u obmanjivanjem javnosti 1Foto: Beta/Emil Vas

Da li iz želje da se dodvore Srpskoj naprednoj stranci (SNS) ili iz uobrazilje da postoji demokratičnost izbornog procesa u Srbiji, Socijalistička partija Srbije (SPS) je svesno obmanula javnost tvrdnjom da su izborni uslovi jednaki za sve političke partije, navedeno je u saopštenju udruženja „1 od 5 miliona“.

Jasno je da je izjava SPS od pre dva dana da su izborni uslovi jednaki za sve apsolutna laž, poručuju organizatori protesta. Tvrdnjom da izborni uslovi nisu menjani čitavu deceniju, SPS je pokušao da u sličnom maniru umanji važnost preporuka Stručnog tima ispred protesta „1 od 5 miliona“, u kojima se uopšte i ne traži promena izbornog zakonodavstva, već se navodi da su 42 preporuke minimum za ostvarivanje uslova za fer i poštene izbore.

Zakoni koji regulišu izbore postoje, ali se ne poštuju i režim sve radi ne bi li institucije obesmislio i podredio sebi, a naročito tokom izborne trke, navodi udruženje „1 od 5 miliona“. Na primeru poslednjih izbora u Lučanima, CRTA je svedočila tome da džipovi bez tablica i zastrašivanja na dan izbora nisu mit i da su i te kako prisutni.

Zato ponavaljamo da nije nikakva „jadikovka“, kako navodi SPS, kada okupljeni oko 42 preporuke Stručnog tima insistiraju da se izborni uslovi dovedu na nivo prihvatljivih za sve.

Evidentno je da, počevši od zastupljenosti u medijima, preko zloupotrebe javnih resursa i kontrole nezavisnih institucija, koje bi inače bile brana od nefer i neslobodnih izbora, Srbija nije slobodna zemlja i u njoj se vrednosti demokratije baštine samo na papiru, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari