Dan sa poslanikom Nemanjom Radojevićem 1

Ovako je poslanik Stranke moderne Srbije Nemanja Radojević u najkraćem izneo šta je, između ostalog, njegov cilj tokom trenutnog saziva parlamenta, kao i šta je nedostatak funkcionisanja ove institucije kada su u pitanju mladi.

Dok se pripremamo za intervju u kabinetu ovog poslaničkog kluba, na TV ekranu pratimo prenos sednice. Tu su i poslanici Tatjana Macura, Aleksandar Stevanović i Vladimir Đurić. Macura se priprema za govor, svakog trenutka treba da krene.

Radojević, naš sagovornik, i sam je jedan od „mladih“. Tačnije, najmlađi je poslanik Skupštine u aktuelnom sazivu, a u poslaničke klupe ušao je februara ove godine. To je bio, kako kaže, logičan nastavak njegovog bavljenja politikom koje je započelo još tokom studija na Fakultetu političkih nauka.

„U politiku sam ušao iz civilnog sektora, još kao student sam volontirao u raznim organizacijama i promovisao politike u koje verujem, ali sam u jednom trenutku shvatio da je to nedovoljno i da, ako hoću nešto stvarno da promenim, moram da pokušam i odavde. A s obzirom na to da sam politikolog, želeo sam da vidim kako sistem funkcioniše u praksi“, priča nam ovaj poslanik.

Dan sa poslanikom Nemanjom Radojevićem 2Rođen je 1989. godine u Kragujevcu, a u Skupštini, kako kaže kroz šalu, predstavlja pre svega „svoje Šumadince“. Osnovne studije završio je na FPN-u, na smeru međunarodni odnosi, nakon čega je na istom fakultetu i masterirao studije SAD.

„Nedavno sam upisao i još jedan master koji se zove Evropske politike i upravljanje krizama, tako da u nekoj budućnosti planiram sva ta znanja i iskustva da spojim u jedan doktorat“, kaže Radojević.

Tog dana u Skupštinu je stigao u osam ujutru, nakon intervjua za naš portal čekalo ga je još nekoliko sastanaka sa omladinom stranke, a uveče je, povodom obeležavanja jugoslovenskog praznika Dan republike, moderirao tribinu o mitovima o Jugoslaviji na Fakultetu političkih nauka.

Ni pre ulaska u Skupštinu, kaže on, nije očekivao da poslanici, posebno oni iz opozicije, mogu mnogo toga da promene.

„Ne verujem u revoluciju, nego u evoluciju. Ne može se sve preko noći, ali mnogo toga zavisi i od našeg angažovanja. Ako odmah uđeš u priču sa stavom da je to nemoguće, onda nema potrebe da se time baviš. Put ka boljoj budućnosti jesu sitne male pobede usput“, priča naš sagovornik.

On se poziva na najnovije istraživanje javnog mnjenja u koje je, kako kaže, imao uvid – da svega 12 odsto građana ima pozitivno mišljenje o parlamentu i da veruje da se tu nešto stvarno radi, dok, s druge strane, postoji veliko poverenje u Crkvu, uprskos svim aferama koje su je potresale.

„U našem narodu (opravdano ili ne, to je manje važno) postoji velika ljubav i prema Rusiji, ali uprkos tome, kada ljudi odluče da napuste Srbiju, odlaze na Zapad. Srbija, da bi bila uređena država, mora da bude usmerena ka Evropskoj uniji i pristupna poglavlja jesu dobar način da uredimo naše društvo, ali na tome mora mnogo ozbiljnije da se radi nego sad“, kaže on.

Teme koje ga, kao poslanika, najviše zanimaju jesu one koje, kako kaže, njegova stranka pokušava da promoviše.

Dan sa poslanikom Nemanjom Radojevićem 3„To su poštovanje ljudskih prava i sloboda, ali pre svega ekonomija kao put preko kojeg će se doći do izgradnje jednog sistema u kojem će se poštovati ljudska prava. Ali retko ćemo čuti od stranka na vlasti, ali i u opoziciji, da se otvoreno priča o putu u EU, iako je to jako važno, identitetsko, pitanje.“, kaže Radojević. Alternativa nam je, dodaje, da sreću tražimo na drugom mestu gde su stabilniji sistemi, ali i nesrećnija društva.

Njegov „drugi bekgraund“, nastavlja on, jeste da je potpredsednik organizacije Balkanski objektivistički centar koja se bavi promovisanjem filozofije objektivizma filozofkinje Ajn Rend. „To je filozofija zasnovana na aristotelovskoj filozofiji – realnost je onakva kakva jeste, mi je percipiramo našim razumom i da bismo je promenili moramo da delujemo. U školama koje organizujemo u Srbiji i u drugim zemljama ljude učimo važnosti filozofije“.

To je ono što, prema njegovom mišljenju, danas nedostaje, posebno mladima – da budu svesni koja filozofija stoji iza njihovih odluka, koji je njihov vrednosni sistem, jer filozofija je deo svega, pa i politike. „Kada glasaš, donosiš odluke na osnovu onoga za šta već veruješ da je dobro“, objašnjava Radojević.
Kao neko ko gotovo svakodnevno komunicira sa mladim ljudima i prisustvuje raznim događajima koje oni organizuju, tvrdi da među njima, u civilnom sektoru, postoji „ogromna pamet i ogromne ideje, ali da ne postoji način da se za te ideje šire čuje ako se ne provuku kroz medije ili na njih skrene pažnja sa skupštinske govornice“.

I kada se pokrene neka Inicijativa i sakupe se više desetina hiljada potpisa, opet od političke volje zavisi da li će se ona naći u parlamentu ili ne.

„Ako nam je zaista stalo da nešto promenimo, to ipak moramo kroz politiku. Apstinencija nije način. I ovaj posao nam možda često deluje uzaludno, ali se ipak dese neke male stvari, neke pozitivne priče koje te nateraju da funkcionišeš i ideš dalje“, zaključuje ovaj poslanik.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.