Foto: Kabinet premijerke

Otvarajući konferenciju Beogradskog strasteškog dijaloga „Inicijativa pojas i put na Balkanu“, Ana Brnabić je rekla da su rezultati te inicijatve već vidljivi za gradjane Srbije, koji vide nove puteve, mostove, rekonstruisane železnice, digitalizaciju i zaštitu prirodne sredine.

Ana Brnabić je ukazala na važnost slobodne trgovine, slobodnog protoka robe i kapitala, navodeći da takse od 100 odsto koje je Priština uvela na srpsku robu upozoravaju na pogubne posledice trgovinskih i drugih blokada.

„Takse od 100 odsto dovele su Srbe na ivicu humanitarne katastrofe“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, sekundarna posledica tih mera su politička i bezbednosna destabilizacija.

„Srbija koja na sopstevenom primeru oseća posledice barijera opredeljenja je za otvorenu i slobodnu saradnju sa svima“, kazala je Ana Brnabić.

Premijerka je kazala da je Srbija pouzdan partner Kini, koja je dosledna politici pružene ruje i nemešanja u unutrašnju politiku drugih zemalja.

Ana Brnabić je kazala da Kina i Srbija treba da iskoriste odnos poverenja koji imaju i da ujedine snage.

„U ovo vreme nestalnosti i nepredvidivosti u medjunarodnoj politici, Srbija je odan i pouzdan partner. Optimizam Vlade Srbije i zacrtani pravci razvoja jesu gorivo za budućnost“, kazala je Ana Brnabić.

Podsetila je da je krajem novembra u Pekingu otvoren srpski kulturni centar „Ivo Andrić“, rekavši da se tome posebno raduje.

„Kulturna razmena nakon niza projekata doprineće našem čeličnom prijateljstvu“, rekla je Ana Brnabić