Nebojša Stefanović Foto: mup.gov.rs

Stefanović je istakao da su ovakve najave u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i narušavaju ne samo stabilnost dela naše teritorije, već i čitavu regionalnu.

„Posebno zabrinjava činjenica da nema adekvatne reakcije međunarodne zajednice. Republika Srbija, na ozbiljan i odgovoran način, traži od Evrope i sveta da reaguju i spreče dalje ugrožavanje stabilnosti u čitavom regionu Jugoistočne Evrope. Šta bi sad mi trebali da radimo? Ako bi se ponašali na isti način, to bi značilo da bi trebali da isto uradimo sa Republikom Srpskom. Onda se postavlja pitanje kako bi svet reagovao? Da li možete da zamislite da bi svi onda ćutali“, upozorio je Stefanović.

On je dodao da „mi samo upozoravamo na ponašanje koje je potpuno suprotno Rezoluciji 1244, međunarodnom pravu i koje ne utiče ni na koji način da se regionalna stabilnost poveća, već naprotiv, da se naruši“. Stefanović istakao je i da je na današnjem sastanku donet i zaključak da je potrebno da se pojača i osnaži kontraobaveštajna delatnost svih službi bezbednosti na teritoriji Republike Srbije.

„Jedna od tema sastanka bila je i zaštita od eventualnog terorističkog delovanja, ali i od svake vrste obaveštajnog delovanja koje može da naruši bezbednost naše zemlje i svih njenih građana. Želimo, takođe, da u periodu kada se očekuje okupljanje većeg broja ljudi, tokom proslave novogodišnjih i božićnih praznika, naše službe bezbednosti aktivno deluju i da ne dozvole da bilo ko ugrozi bezbednost našeg stanovništva ili naše zemlje“, rekao je Stefanović.

Sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti prisustvovali su i direktor Bezbednosno informativne agencije Bratislav Gašić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, republički javni tužilac Zagorka Dolovac, direktor policije Vladimir Rebić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Povezani tekstovi