Miro Kovač Foto: wikipedia.org

Već da osigura veliku Srbiju, objavili su zagrebački mediji.

„Ivica Dačić manipuliše ili ne zna. Očito mora na popravni iz istorije – i to hitno. Istina je da je u novembru 1918. narod u Dalmaciji bio uplašen Italijanima i ogorčen, kao i u ostatku hrvatskih zemalja, na Austro-Ugarsku. Ali, srpska vojska nije došla u Dalmaciju da spasava Hrvate i hrvatske zemlje, već da osigura veliku Srbiju“, objavio je Kovač na svom Fejsbuk nalogu.

On ističe kako je to „činjenica i suština nesporazuma između Hrvata i Srba“. Kovač je, kako prenosi agencija Hina, naveo i da su mnogi Hrvati tada slepo i idealistički verovali u jugoslovenstvo, a Srbi uglavnom u veliku Srbiju. „Zbog hrvatskog otpora ideja o velikoj Srbiji nije na kraju ostvarena ni 1918. ni 1991“, ocenio je Kovač i sugerisao kako sada treba pokušati da dve zemlje izgrade „zdrave dobrosusedske odnose“. „Umesto širenja demagoških floskula potrebno je ozbiljno rešavati pitanja nasleđa propalog velikosrpskog rata protiv Hrvatske: probleme nestalih osoba, odštete žrtvama iz Domovinskog rata, procesuiranja ratnih zločina…“, naveo je Kovač.

On je naglasio da „bez toga neće i ne može biti pravog napretka“. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u nedelju u Beogradu kako Srbija ne želi da zaoštrava odnose s Hrvatskom i porućčio da dve zemlje moraju naći zajednički interes.

Dačić je, komentarišući nedavni napad na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu, ocenio kako „nešto nije u redu“ ako je 1918. na Rivi u Dalmaciji 20.000 ljudi s radošću dočekalo Srbe da ih brane od Italijana, a danas sa te iste Rive bacaju srpske vaterpoliste.

„Nešto tu nije normalno. Istovremeno osuđuju italijanske političare koji govore da je Dalmacija italijanska, a da nije bilo srpske vojske Dalmacija bi možda danas bila italijanska“, rekao je Dačić.

Povezani tekstovi