Lutovac i Tadić: Želimo stranku koja će moći da integriše snage koje su protiv Vučića 1Foto FoNet/ Nenad Đorđević

Gostujući na televiziji N1, lider Demokratske stranke Zoran Lutovac je rekao da je ideja iza priče o ujedinjenju da DS bude „stožerna, najjača stranka“ građansko-demokratske opcije u Srbiji.

„Ovde nije reč o povratku lidera, suština je da se pravi organizacija koja će biti glavna opcija za građansko-demokratske birače u Srbiji kojih nema previše. Ništa nije tako jako kao ideja kojoj dodje vreme, a mislim da je sada došlo vreme za ponovno ukrupnjavanje oko Demokratske stranke“, kazao je Lutovac.

Po njegovim rečima, sadašnje okolnosti su bitno drugačije od situacije u vreme beogradskih izbora kada je kako je rekao, DS prepoznata kao neko ko sprečava stvaranje jednog fronta protiv Aleksandra Vučića.

„Ovo su sada nove okolnosti, okolnosti ujedinjenja. Došlo je vreme ukrupnjavanja, najpre oko DS-a. To ukrupnjavanje je zasnovano na zajedničkoj ideji i viziji budućnosti. Imamo i ukrupnjavanje oko Saveza za Srbiju gde je zajednički cilj da imamo vladavinu prava, slobodne medije i izbore jer to su univerzalne vrednosti koje u drugi plan stavljaju vašu ideologiju. Treće ukrupnjavanje zove se ‘Jedan od pet miliona’, tu su i građani, i stranke koje nisu ušle u Savez za Srbiju“, kazao je Lutovac.

Po rečima predsednika SDS-a Borisa Tadića, suština priče o ponovnom ujedinjenju stranaka koje su potekle iz DS-a jeste u tome da među njima nema bitnih razlika u programima.

„Mi smo samo imali različita uverenja ko je napuštao bazičnu ideju koja nas je okupljala. Mi smo obavezni i odgovorni da počnemo takve razgovore, ovde se ne radi o borbama za čelno mesto, ovo je borba za uspostavljanje političkog sistema koji će biti u levom centru. Imamo želju da iz ovoga nastane stranka koja će biti u stanju da integriše snage koje su protiv Vučića“, kazao je Tadić.