Foto: FoNet/Zoran Mrđa

„Što se više ljudi uključi u iskren i objektivan dijalog utoliko bolje, a budući da na Kosovu živi i jedan određen broj katolika, mislim da je potrebno da svi upregnu snage da se dodje do što boljeg razumevanja među svim stanovnicima toga kraja“, kazao je Hočevar novinarima nakon sastanka sa ministrom bez portfelja zaduženim za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milanom Krkobabićem.

Navodeći da Katolička crkva ima veliko iskustvo u pružanju pomoći pri rešavanju sličnih problema širom sveta, Hočevar je ocenio da bi bilo dobro da se na tom području još više saradjuje i po pitanju Kosova.

„Katolička crkva ima puno iskustva u očuvanju spomenika i nama je jako važno da se svi verski i kulturni spomenici sačuvaju, jer gde se sačuva bogatstvo kulture tamo se sačuva i bogatstvo ljudske ličnosti“, kazao je beogradski nadbiskup i dodao da je zbog toga važno da postoji dijalog.

Ocenjujući da je vatikanska diplomatija jedna od najstarijih na svetu i da uživa veliki ugled, Hočevar je naveo da bi se lakše došlo do rešenja na Kosovu, ukoliko Vatikan, zajedno sa Srbijom, razgovara o tom pitanju sa ostalim državama.

Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić kazao je da reč i delo pape Franje uživaju prestiž u svetu i ocenio da bi učešće Katoličke crkve, koja, kako je rekao, ima veliko iskustvo, doprinelo dijalogu Beograda i Prištine.

„Rešavanje problema na Kosovu je jedan od važnijih izazova za hrišćansku zajednicu. To je nešto o čemu svi zajedno moramo da razmišljamo, čitava hrišćanska zajednica i u tom smislu vidim održivost predloga da se u dijalog uljuči i Vatikan“, kazao je Krkobabić.

On je podsetio i da Vatikan nije priznao nezavisnost Kosova, ocenivši da to svedoči o ozbiljnosti i temeljnosti da se ne donose ishitrene odluke.

Povezani tekstovi