Suštinska decentralizacija i samouprava je ono po čemu se stranka Zajedno za Srbiju razlikuje od svih ostalih stranaka. Na političkoj sceni Srbije ne može se odrediti šta je levo a šta desno u opredeljenju stranaka. Jedni su od drugih preuzeli politički program, ali u svemu tome mi možemo samo da konstatujemo da se živi loše. Ovde nema ekonomskog programa ni plana, ističe za Danas gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović povodom nedavno održanih izbora u seoskim mesnim zajednicama u tom gradu u kojima je ZZS odnela pobedu.


Prema njegovim rečima, u stranci ZZS je najvažniji princip građanske samouprave, da građani u što većem broju samostalno donose odluke, da odlučuju o svome životu i upravljaju novcem koji su dali za porez.

– Te odluke su bitne i to počev od mesnih zajednica, kvartova, do opština odnosno gradova i da u okviru toga građani dođu u priliku da sami odlučuju. To je način da se ostvari sloboda. Odlučivanje je sloboda, a istovremeno i odgovornost. Dostizanje slobode na jedan novi način kojim vi upravljate i znak da vi učestvujete u odlučivanju. Tog trenutka kada se pruži pravo građanima da sami odlučuju oni postaju partneri lokalnoj vlasti, ali i države u svim važećim projektima za našu zemlju. I to je ono u čemu se mi bitno razlikujemo od ostalih stranaka, napominje Zelenović.

  • Nije li to svojevrstan oblik samoodbrane s obzirom na to da je većina privilegija kod odlučivanja u Beogradu, odnosno kod pokrajinske vlasti u Vojvodini? Gde su tu građani iz Šapca, Valjeva, Kraljeva…?

– Ovaj deo Srbije u kome živimo, južno od Save, zapravo nema ni svoje ime. To je ono što je teško prihvatljivo za sve građane i izgleda da smo mi prepušteni sami sebi. Ono što žele Vojvodina i Beograd znači da žele više prava građanima i mi želimo da u tome budemo ravnopravni, jer bi svi građani Srbije trebalo da imaju više prava. Smatram da takvi naši zahtevi nailaze na dobar odziv kod građana Šapca. Potvrda toga su i nedavni izbori za savete mesnih zajednica u selima Drenovac i Desić, gde su kandidati naše koalicije ostvarili ubedljivu pobedu. Potvrdilo se da građani žele da se prihvate ozbiljnog zadatka i odgovornosti i znaju da u gradskoj upravi imaju partnera. I to ozbiljnog partnera koji želi da im pruži više prava i više novca kojim mogu da upravljaju. Suština naše lokalne politike je u pet tačaka koje podrazumevaju jedinu pravu mogućnost da upravljaju novcem koji izdvajaju kroz porez na imovinu. Suština je da mi želimo da ljudi na selu, pre svega, dođu do više novca svojim radom i preduzetništvom. Mi želimo da se bavimo i kvalitetnijom zdravstvenom zaštitom i obrazovanjem na selu, hoćemo da pomognemo onima koji teško preživljavaju, što znači istinska socijalna politika, i, naravno, da imamo bitan segment administrativne decentralizacija i izgradnjom lokalne infrastrukture. To se ne može uraditi bez poverenika, predstavnika lokalne samouprave u svakoj od 52 mesne zajednice. I to se pokazalo ovih dana na primeru preregistracije poljoprivrednih gazdinstava. Sve što treba da urade meštani je da odu kod svog poverenika i da podnesu zahtev, sve ostale poslove radi naša lokalna samouprava. Baš kao što smo imali tokom majskih poplava kod onih koji su postradali, poverenici su umesto njih pribavljali potrebnu dokumentaciju. Administracija treba da bude sluga građanima, a ne da građani budu sluge administracije i da obijaju šaltere i čekaju u redovima.

  • U Šapcu je na vlasti ostala koalicija okupljena oko ZZS i posle izbora 2012. Kakvi su odnosi sa republičkom vlašću?

– U Šapcu je vlast praktično nepromenjena proteklih 14 godina i to znači jedan kontinuitet. I tu imamo pouzdane partnere sa kojima radimo i to je razlog što ova koalicija postoji sve ovo vreme. To je i vezano za sve ono što smo uradili za ovaj period. Ali, politika se u Srbiji promenila, politička scena se promenila i sada je pravi trenutak da posle 14 godina razvoja uhvatimo jedan novi kurs po ugledu na razvijene evropske zemlje, Skandinaviju, ali i SAD. Želimo više prava za naše građane, da im ponudimo da kao partneri učestvuju u političkom životu, donose bolje odluke, pre svega u svom interesu. Mnogo će bolje odluke donositi građani u mesnoj zajednici nego što to ja mogu doneti. Tako sam siguran da ćemo u gradu donositi bolje odluke nego da to umesto nas radi država ili pojedini ministri, jer zaista smatram da država treba da se bavi svojim državnim poslovima vezanim za odbranu zemlje, policiju, pravosuđe, a ono što se odnosi za naše lokalne stvari – poljoprivreda, ekonomija, zdravstvo, obrazovanje, treba da budu u implementaciji lokalne samouprave, odnosno regije u kojoj živimo.

Što se tiče saradnje sa republičkom vlašću, to se može sabrati u šest tačaka. Ključne stvari vezane za bezbednost naših građana, pre svega izgradnja nasipa na Savi koji nije završen. Očekujem da uskoro dobijem informaciju šta će se sa tim desiti. S druge strane, imamo veliku priliku da se Šabac i čitav ovaj region razvije, a to ne možemo bez auto-puta. Mi smo uradili projekat puta do Sremske Mitrovice, a to ipak nije dovoljno. Nama treba auto-put da bismo ovaj kraj povezali i sa Bosnom, ali i sa drugim zemljama. Pored toga mi želimo da razvijamo energetsku efikasnost. Pre četiri godine uveli smo plaćanje po utrošenoj energiji umesto po kvadratu. Svestan sam da je za građane grejanje i dalje skupo, pa smo pokrenuli izolaciju stambenih zgrada. Već pet godina imamo zajedničko ulaganje: pola grad, pola stanari, ali smo otišli i korak dalje da predložimo kompletnu termičku izolaciju zgrada za najveće stambeno naselje Benska bara. Za to treba oko dva miliona evra, a mi smo spremni da snosimo jednu trećinu troškova, a uz to u projektu bi učestvovala i nemačka vlada. To su novi načini za znatno smanjenje troškova građana, barem za trećinu, a s druge strane angažujemo domaća građevinska preduzeća u ovim radovima. Takođe, posle ovih radova stanovi dobijaju znatno višu cenu. Uputili smo i dopis Ministarstvu zdravlja, kao i premijeru Vučiću o zapošljavanju zdravstvenih radnika. Želimo da povećamo nivo zdravstvene zaštiti stanovnika na seoskom području, tako da ambulante rade dvokratno, da se bolje koriste laboratorije i da se efikasnije upućuju građani na specijalističke preglede. Grad Šabac spreman je da iz svojih sredstava plati angažovanje deset mladih lekara i isto toliko medicinskih sestara. Zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru ne može se štedeti nauštrb osnovnih prava građana. Ostao je i nedefinisan aneks ugovora koji je potpisan sa bivšim ministrom građevinarstva Velimirom Ilićem o učešću Republike u izgradnji gradskog bazena. U gradskoj upravi mi imamo trenutno 180 zaposlenih, a do kraja juna biće ih 167, što je sigurno najmanje na području Srbije i što je svakako najefikasnija uprava s obzirom na to da opslužujemo 120.000 stanovnika.

  • Kako doći do povoljnijeg privrednog ambijenta u Šapcu za strane investitore i kako pospešiti privrednu aktivnost?

– Posle 30 godina formirali smo odeljenje Privredne komore u Šapcu, čije je inače sedište bilo u Valjevu. To je konkretan način da ostvarimo komunikaciju grada i privrednika, i to su pravi partneri kako pospešiti privredni razvoj. Od 2012. više od 2.500 zaposlenih u Šapcu ostalo je bez posla i prihoda. Naša najznačajnija tema je zapošljavanje. Pored izgradnje bazena vrednog tri miliona evra, gde su angažovana domaća preduzeća, kao i izolacije zgrada, posebno ćemo se angažovati u građevinskom sektoru koji trenutno obuhvata stotinak preduzeća sa više od hiljadu zaposlenih. Grad će sve preduzeti da se obezbede najpovoljnije zone za zidanje stambenih i poslovnih objekata, a predstoje i razgovori kako da se usaglase privatni i javni interesi za plaćanje naknada za građevinsko zemljišta. Očekujem da se u ovoj godini izgradi barem 10.000 kvadrata poslovnog i stambenog prostora. Kod dovođenja investitora imali smo i negativnih primera, tako da trenutno razgovaramo sa petnaestak potencijalnih investitora. Desilo se, na primer, da je došao turski investitor za izgradnju mlekare, ovde smo učinili sve da mu to omogućimo, ali su posle nastale peripetije u nadležnim ministarstvima jer je investitor upućivan na drugu adresu, pa i na Šabačku mlekaru. Umesto da imamo nov kapacitet i da umesto proizvodnje od 70 do 80 tona mleka dnevno proizvođači šalju do 500 tona mleka, što su puni kapaciteti proizvođača sa ovog područja. Zbog toga sve ove pregovore, ipak, moramo da vodimo bez medijske pompe.

  • Umesto velikih investicija sa strane grad Šabac se potrudio da udvostruči budžet za poljoprivredu koji ove godine iznosi 84 miliona dinara. Kakvi su ciljevi ovih podsticaja?

– Mi smo proteklih godina davali subvencije za kopanje dubinskih bunara koja omogućavaju navodnjavanje zemljišta u bezvodnom području. Uz punu primenu agrotehnike, primera radi, na hektar pod jagodama može da se zaradi i do 10.000 evra. Pored ostalog pomažemo stočare kod veštačkog osemenjivanja, čime podižemo genetski potencijal stoke. Cilj nam je da pomognemo mala domaćinstva da intenziviraju sopstvenu proizvodnju povrća, cveća, meda… Važno je da podržavamo udruživanje poljoprivrednika, kao voćara na primer. Udruženi oni mogu da ozbiljno konkurišu na tržištu i naravno da se u potpunosti pridržavaju evropskih standarda. Ovaj kraj je bogomdan za proizvodnju jagoda kao i povrća.

Iz Demokratske stranke u ZZS

Savez za promene osnovan je u februaru 2013. na inicijativu Dušana Petrovića nakon razilaženja sa tadašnjim predsednikom DS Draganom Đilasom. Iz Gradskog odbora DS Šabac u ZZS prešlo je više od 90 odsto članova. Nebojša Zelenović za gradonačelnika je izabran sredinom prošle godine nakon ostavke tadašnjeg gradonačelnika Miloša Miloševića. Diplomirani je pravnik i do sada je obavljao dužnost načelnika društvenih delatnosti Grada Šapca. Bio je i narodni poslanik u prethodnom sazivu Skupštine Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari