Agencija za borbu protiv korupcije će na današnjoj konferenciji za novinare objaviti podatke o broju prispelih imovinskih karti funkcionera – najavio je za Danas Zoran Stojiljković, jedan od članova Odbora Agencije.

Do juče je, kako je kazao, pristiglo između 16.000 i 17.000 prijava, što je broj manje od projektovanog broja.

Ipak, toliko prispelih prijava ukazuje na to da su oni koji su bilu zaduženi da prijave podatke o prihodima i imovini dosta ozbiljno shvatili svoj zadatak. Kako navodi sagovornik Danasa, uslediće razvrstavanje po grupama i analiza pristiglih podataka.

Takođe, biće utvrđeno da se protiv onih koji su imali obavezu, a nisu podneli imovinske karte, primeni prekršajna sankcija.

– Neznanje ne opravdava neizvršavanje zakonske obaveze, ali mnogo je onih poput direktora osnovnih škola ili sudija koji ranije nisu imali obavezu prijavljivanja imovine. U njihovom slučaju urgiraće se preko organizacija u kojima su zaposleni kako bi naknadno ispunili tu zakonsku obavezu – kaže Stojiljković.

Odbor je svojevremeno najavio da će podaci o imovinskim kartama funkcionera biti objavljeni 8. februara, odnosno juče, ali kako je poslednji rok za prijavljivanje bio 31. januar, ostavljeno je dodatno vreme kako bi imovinske karte upućene u tom roku poštom mogle da stignu.

Čedomir Čupić, predsednik Odbora Agencije, juče je izjavio da bi ova nezavisna institucija tokom dana trebalo da dobije izveštaje od još četiri osobe koje su na listi onih koji bi trebalo da prijave imovinu, jer je najveći broj prijava funkcionera stigao u poslednji čas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari