Premijer Kosova Agim Čeku ocenio je da će Kosovo biti nezavisna država do kraja maja i da nakon nedavne sednice SB UN nema mesta ni strahu ni razočarenju.
„Sednica Saveta bezbednosti UN dokaz je da proces rešavanja statusa Kosova ide predviđenom dinamikom. Prvi put u istoriji u Savetu bezbednosti se govorilo o nezavisnosti Kosova.

Premijer Kosova Agim Čeku ocenio je da će Kosovo biti nezavisna država do kraja maja i da nakon nedavne sednice SB UN nema mesta ni strahu ni razočarenju.
„Sednica Saveta bezbednosti UN dokaz je da proces rešavanja statusa Kosova ide predviđenom dinamikom. Prvi put u istoriji u Savetu bezbednosti se govorilo o nezavisnosti Kosova. To je veliko dostignuće za nas“, rekao je Čeku za sarajevski Dnevni avaz.
Prema njegovim rečima, važno je to što većina članova SB jasno podržava predlog Martija Ahtisarija i dodao da „plan nisu podržali oni za koje se i mislilo da ga neće podržati“.
„Proces ide svojim tokom i nema potrebe za odgađanjima, jer odgađanja ne donose nikome ništa dobro. Verujem da će i oni koji su trenutno protiv Ahtisarijevog predloga i nezavisnosti Kosova to shvatiti i da će i oni biti deo uspeha“, kazao je Čeku.
On je izrazio nadu da će i Rusija da promeni svoj stav, „jer je to jedini razuman i praktičan predlog koji sve ujedinjuje“. Prema njegovim rečima, taj predlog podržavaju „Evropa, SAD, razne civilizacije, islamski i hrišćanski svet“, tako da je „Kosovo tema koja je ujedinila svet“.
Komentarišući ponašanje čelnika Srbije i premijera Vojislava Koštunice, nakon sednice SB, Čeku je rekao da su „Srbija i njeni lideri dokazali više puta proteklih godina da pate od nedostatka razumevanja realnosti“.
„I ovom prilikom čine stratešku grešku, jer ne vide kuda proces ide, kuda svet ide. Mislim da bi konačno trebala da shvate realnost i suoče se s njom“, rekao je Čeku.
Upitan da li postoji bojazan da će nakon proglašenja nezavisnosti doći do novog iseljavanja Srba, on je rekao da neće i da nezavisnost neće biti znak za uzbunu, već znak za Srbe da treba da ostanu na Kosovu i da treba da se vrate na Kosovo.
Čeku je dodao da za Albance nisu prihvatljivi zahtevi srpske strane za formiranje posebnih entiteta koji bi imali određeni stepen autonomije. Prema njegovim rečima, Ahtisarijev plan precizno je odredio prava Srba kroz sistem lokalne samouprave i izbegao grešku koja je napravljena u Bosni i Hercegovini da se prava naroda rešavaju kroz stvaranje zasebnih entiteta.
„To je u BIH bila strateška greška i mi takvu grešku nismo ponovili. Prava svih manjina, pa i Srba, ostvarivaće se putem lokalne samouprave“, izjavio je Čeku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari