Ahmeti: Konačan dogovor samo uz međusobno priznanje Kosova i Srbije 1

Kopredsednik kosovskog Tima za dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom Špend Ahmeti, nakon razgovora u Briselu sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, kazao je da je u daljim pregovorima primarno uzajamno priznavanje dve države.

On je, u intervjuu za Istinomer, kao principe održivog i sveobuhvatnog sporazuma naveo „obostrano priznavanje dveju država, članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama (UN) i ubrzanje procesa učlanjenja Republike Kosovo u Evropsku uniju i NATO“.

Govoreći o ulozi Tima za dijalog, Ahmeti je naglasio da Kosovo, kao parlamentarna republika, vraća u Skupštinu, kao centralnu instituciju, ovaj važan proces i da sada Pregovarački tim ima mandat da u Briselu razgovara sa Srbijom o mogućem sporazumu.

Objašnjavajući poziciju predsednika Kosova Hašima Tačija u pregovorima, Ahmeti je naglasio da će saradnja sa predsednikom Kosova biti institucionalna, u skladu sa ustavnim i zakonskim ovlašćenjima.

Odgovarajući na pitanje o ideji razmene teritorija, odnosno korekcije granica, Špend Ahmeti je rekao da Rezolucija za dijalog sa Srbijom, koju je izglasala Skupština Kosova, naglašava jasno okvir dijaloga, a to je Ustav Kosova, državni suverenitet, teritorijalni integritet i jedinstveni državni karakter Kosova.

Govoreći o uvodjenju taksi, on je naglasio da je to odluka Vlade Kosova i da je posledica agresivne politike koju Srbija vodi u odnosu na Kosovo u svim medjunarodnom institucijama i dodao da je ipak najbolje da se nastave razgovori o svim temama, pa i o taksi.

Špend Ahmeti je istakao da očekuje nastavak dijaloga u prvoj polovini godine, uz kordinaciju EU i SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari