Ahmeti: Mišljenje predsednika Srbije nema nikakvu pravnu težinu 1Foto: Facebook

Lider Socijaldemokratske partije Kosova i kopredsedavajući pregovaračke ekipe Kosova, Špend Ahmeti ocenio je danas da izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o odlukama institucija Kosova nemaju nikakvu pravnu težinu.

Vučić je danas izjavio da se zastoj u dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije može prevazići pod uslovom da Kosovo ukine takse koje je uvelo na proizvode Srbije i Bosne i Hercegovine i kada prestane sa provokacijama kakav je Statut Trepče, koji je, kako kaže, ništa drugo do otimanje srpske imovine.

„Predsednik Srbije je dodao još jedan uslov za učešće u dijalogu, da će on početi onda kada Kosovo prestane da provocira, kako je Vučić ocenio usvajanje Statuta Trepče u Skupštini Kosova. Vučić i svi ostali treba jedno da shvate. Republika Kosovo je nezavisna i suverena država koja odluke donosi na demokratski način u institucionalnim procedurama. Vučić može da misli o Kosovu šta god hoće, ali njegovo mišljenje nema nikakvu pravnu težinu“, kaže Ahmeti.

Po njemu, srpski predsednik samo grubi vreme tvrdeći da takve odluke njemu kvare planove, ali to svakako nije briga Kosova.

Kosovo je prema njemu spremno za dijalog, jer je pripremilo sva neophodna dokumenta, delegaciju, zakon i platformu.

„I na Srbiji je odluka da li će biti deo dijaloga. Ali ni na koji način ne može poricati Republici Kosovo institucionalni suverenitet zemlje. U ovaj dijalog idemo da bismo zatvorili otvorena pitanja koja imamo sa Srbijom, kao što je nepriznavanje i neprihvatanje državnosti Kosova. To definiše karakter dijaloga. Drugi cilj u ovom dijalogu nemamo, niti ga prihvatamo“, napisao je Ahmeti na fejsbuku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari