Ahmetović: Posle referenduma ništa više neće biti isto 1

Referendumi nas ne vode nikuda, a najavljeni referendum u Republici Srpskoj može dovesti do devastiranja Bosne i Hercegovine.

Posle referenduma o Danu republike u RS , ukoliko on bude održan, ništa više neće biti isto, jer će izlaskom na referendum biti poništene odluke Ustavnog suda, kao vrhovnog pravnog autoriteta. Održavanjem referenduma biće stvoreni i preduslovi za uvođenje anarhije , pod znakom pitanja biće i sprovođenje Dejtonskog sporazuma, a Bosna i Hercegovina, kao država biće uvedena u destabilizirajuće stanje, kaže u razgovoru za Danas Sadik Ahmetović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH i predsedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari. Ahmetović je ne tako davno i sam predlagao raspravu o referendumu za izdvajanje Srebrenice iz RS.

*Političari iz RS tvrde da je pravo svakoga naroda da sprovodi referendum čije pitanje nikoga ne ugrožava?

– Samo neka kažu postoji li jedna država na svetu u kojoj se referendumskim pitanjem negira odluka Ustavnog suda. Siguran sam da ne postoji. U Ustavu BiH čak piše da se odluke Ustavnog suda sprovode bez komentarisanja, a odluka o referendumu u RS je negiranje Ustava i odluka Ustavnog suda .

* Zašto je bošnjačkoj strani sporan taj 9. januar kao Dan republike?

– Taj dan je Radovan Karadžić srušio Bosnu i Hercegovinu. Izdvojio je srpske poslanike u parlament Republike Srpske. Proglasio je srpsku republiku Bosnu i Hercegovinu , bez Bošnjaka i Hrvata. Prema tome Bošnjaci i Hrvati nemaju bilo kakvu identifikaciju sa tim datumom, ni u verskom, budući da je 9. januara i neki pravoslavni praznik, ali ni u nacionalnom smislu. Za Bošnjake nije sporno da RS ima svoj dan koji obeležava, ali to mora biti u skladu sa Ustavom i dan za koji će sve strane državi dati saglasnost.

*Za predsednika RS Dodika, BiH i nije država, već veštačka tvorevina koja ne može da opstane?

– Dodiku može da se ne svidi šta god hoće i može da govori šta hoće, ali on ne sme da ruši Ustav i zakone države i mora da poštuje Dejtonski sporazum. Bojim se da sa ovakvim unutrašnjim uređenjem BiH nije održiva, iako je održiva kao država. Ovo što se dešava u RS je antidejtonsko delovanje. Ako ćemo kao zemlja koja ima ambicije da postane evropska država živeti u 90-im godinama , u zaostavštini Slobodana Miloševića ili Radovana Karadžića, onda mi svi zajedno imamo veliki problem.

*Kakav stav Beograda oko referenduma očekujete?

– Ne znam, videćemo već narednih dana, ali mi je uvek žao što polemišem sa Dačićem, jer sam sa njim imao izuzetno dobru saradnju. Dobro se poznajemo i drugovi smo. Voleo bih da razgovaram sa mojim drugom Dačićem o politici i saradnji, ali sa onim Dačićem koji je bio deo vlade Borisa Tadića. Osećam, međutim, da se on prilagođava pobednicima u Srbiji.

* Da li ste očekivali ovako diplomatski odgovor predsednika EK Junkera, kao odgovor na pismo premijera Srbije ?

– To je pismo koje se moglo očekivati sa dozom ignorisanja pisma koje je poslala vlada Srbije. EU je na sebi svojstven način poslala poruku da štiti svoje članice i da su one iznad zemalja koje su u procesu pridruživanja. Reklo bi se da su pomalo stali na stranu Hrvatske.

*Nije li ipak Hrvatska malo preterala svojim postupcima, a posebno bivši premijer Zoran Milanović?

– Ako mislimo da gradimo budućnost moramo da pazimo na rečnik i javnu reč koja može da naruši odnose između zemalja. BiH u vreme vlade Zorana Milanovića nije imala neku veliku sreću u smislu zatvaranja otvorenih pitanja koje imaju BiH i Hrvatska, ali smo imali i jasan stav te vlade da podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH i naš evropski put i to se moglo osetiti u samoj Bosni i to je prednost Milanovića. Naravno da sve ono što su reči koje izazivaju revolte i konflikte ne mogu da podržim, bez obzira odakle dolaze.

*I na račun vašeg rečnika prethodnih dana bile su reakcije iz Beograda?

– Ne znam sa kojim razlogom, jer sam ja samo izrekao jednu golu istinu. Nisam nikoga prozvao, osim što sam kazao da su reči predsednika vlade Srbije pre Potočara ponukale revolt posetilaca i učesnika komemoracije, 11. jula u Potočarima. Zbog tih njegovih oštrih reči i negacije genocida u Srebrenici izrečenih nekoliko dana pre Potočara, nastala je reakcija učesnika komemoracije i zato sam rekao da je on napao sam sebe. Nespojivo je da negirate zločine genocida, a idete na komemoraciju. Potočari su senzibilno mesto.

*Ako ste znali da se njegove reči neće dopasti građanima Srebrenice, zbog čega ga niste upozorili da ne dolazi, jer je ono što se dogodilo izgledalo kao linč?

– Teško je predvideti reakciju mase. Obaveštajne službe nisu mogle znati za trenutni revolt mase.

*Neko je ipak napravio propust, zbog čega se i dogodio diplomatski skandal?

– O propustima se može govoriti i ja bih voleo da se to nije desilo. Svaki pojedinac koji je na bilo koji način odgovoran za ugrožavanje sigurnosti predsednika vlade Srbije treba biti procesuiran.

*Optužnice su ipak povučene i niko nije odgovarao?

– Ne može se podizati tolika galama zato što su povučene optužnice protiv neke dvojice momaka, jer je tužilaštvo procenilo da nisu krivi . Ne možete strpati u zatvor nevine ljude. Treba naći nekoga ko je kriv.

*Prošla je godina dana od događaja, pa se s pravom postavlja pitanje da li će krivci ikada biti pronađeni?

– Očekujem i apelujem da budu pronađeni. Ako moja reč zastupnika i nekoga ko je preživeo genocid nešto vredi, pozivam nadležne organe da pronađu one koji su ugrozili život srpskog premijera i da ih kazne u skladu sa zakonom. Ja tu nemam problem, ali imam problem kada ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da su to organizovali bošnjački političari. To je uvredljiv i nepotreban stav koji nema elemenata istine. Imam osećaj i da je povlačenje optužnice upotrebljeno kao dolivanje ulja na vatru u BiH gde je stanje izuzetno teško zbog referenduma u RS.

*Ne dolivaju li ulje na vatru svi u regionu, pa i Bošnjaci?

– Stav političara, pa i Bošnjaka iz Sarajeva je odbrana državnih institucija, odbrane odluka Ustavnog suda, dok na drugoj strani imate devalviranje tih institucija. To su potpuno dva različita stajališta. Činjenica je da je poslednjih godinu dana izostajao dijalog u regionu i za to svi pomalo nose odgovornost.

*Kako nije bilo dijaloga , a bilo je čak i šetnji Beogradom i Sarajevom?

– Bolje je imati manji ali iskren kontakt, nego ovo što smo imali.

*Ima li vaša oštra reakcija oko premijera Srbije veze sa kampanjom za lokalne izbore i vašom borbom za prevlast u SDA?

– To su besmislice. Srebrenica ne treba biti deo političkog nadmudrivanja, jer od nje zavise odnosi u regionu i zavise odnosi između BiH i Srbije. Srebrenica je moj identitet, jer mi je 95. godine tamo stradao otac i na stotine članova familije.

Čedomir Jovanović: Srbija ne sme da bude Dodikov talac

Beograd – Odluka Milorada Dodika da sastanak najvišeg rukovodstva Republike Srpske i Srbije obesmisli i pre nego što je do njega došlo, iz Beograda mora dobiti odgovor da Srbija više nije spremna na partnerstvo sa njim, zbog toga što oni koji danas vode Srbiju nemaju pravo da žrtvuju našu budućnost da bi učinili sigurnom Dodikovu vlast, navodi se u pisanoj izjavi lidera LDP Čedomira Jovanovića. Lider LDP osvrće se na izjave Dodika uoči jučerašnjeg dolaska u Beograd da neće odustati od referenduma.

„Dodikov odnos prema Beogradu je demaskirao njegove namere i apsolutno potvrdio da smo godinama bili u pravu kada smo ga opisivali kao nekog ko manipuliše svim nesrećama Srba i Bošnjaka, zloupotrebljavajući pri tom i Srbiju i Republiku Srpsku bez obzira na cenu koju će svi osim njega platiti.

Danas su ne samo Nikolić i Vučić, već i milioni ljudi, taoci nacionalizma na kojem Dodik gradi svoju izbornu kampanju. On se bori za vlast i to pošteno treba reći“, tvrdi Jovanović. Svako, a na prvom mestu oni koji vode Srbiju, moraju reći da Dodik, bez obzira što mu je to do sada uspevalo, ne može više nametati svoj interes ispred interesa građana RS i Srbije, poručuje Jovanović. Nikolić i Vučić moraju da shvate ono što nisu pre njih shvatili njihovi prethodnici – Srbija i može i treba bez Dodika, baš kao što Dodik ne može bez podrške Srbije i onih koji su u njoj na vlasti, dodaje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari