AHTISARI: Nastavak sa 1. strane
Specijalni izaslanik UN za pregovore o statusu Kosova Marti Ahtisari ponovio je juče po okončanju prve završne runde pregovora timova Beograda i Prištine da je predlog o kojem su proteklih desetak dana razgovarali pregovarački timovi bio samo nacrt predloga i da njegov tim ima neka dodatna objašnjenja koja želi da ubaci u konačan predlog i da će rad na dopuni početi već danas.

AHTISARI: Nastavak sa 1. strane
Specijalni izaslanik UN za pregovore o statusu Kosova Marti Ahtisari ponovio je juče po okončanju prve završne runde pregovora timova Beograda i Prištine da je predlog o kojem su proteklih desetak dana razgovarali pregovarački timovi bio samo nacrt predloga i da njegov tim ima neka dodatna objašnjenja koja želi da ubaci u konačan predlog i da će rad na dopuni početi već danas. Ahtisarijev zamenik Alber Roan ocenio je danas da su svi pregovori u proteklih godinu dana bili dobra mogućnost za obe strane da razgovaraju o konkretnim merama.
– Bilo je dovoljno vremena da se preispitaju suprotnosti i da se nađe kompromis, ali to nije bio slučaj. Nema sumnje na kakvim su pozicijama dve strane po pitanju statusa – rekao je Roan.
Pregovori o predlogu specijalnog izaslanika UN počeli su u Beču 21. februara i završeni su danas nešto posle podneva. Druga, jednodnevna runda pregovora na višem nivou biće održana 10. marta. Ahtisari će potom svoju konačnu verziju predloga poslati Savetu bezbednosti UN koji će doneti odluku o Kosovu.
Koordinator pregovaračkog tima Beograda Leon Kojen potvrdio je da je prva runda pregovora o statusu Kosova u Beču završena, a da nije postignuta bilo kakva saglasnost Beograda i Prištine. Kojen je novinarima po završetku razgovora rekao da se i moglo očekivati da saglasnost Beograda i Prištine neće biti postignuta, ali je dodao da su razgovori bili dobro organizovani i besprekorno vođeni.
– Nije jasno u kojoj će meri Ahtisari prihvatiti veliki broj amandmana Beograda. Iduće nedelje će nam biti dostavljen Ahtisarijev dopunjen predlog za rešenje budućeg statusa Kosova i tada ćemo moći da damo više argumenata i kažemo da li su ove konsultacije urodile plodom – rekao je on.
Kojen je najavio da će beogradski pregovarački tim podneti izveštaj Skupštini Srbije u okviru kojeg će biti izneti svi amandmani koje je Beograd uložio u Beču. On je izrazio nadu da će na raspravi u Skupštini Srbije „još jednom jedinstveno biti potvrđena pozicija Srbije u daljem rešavanju statusa Kosova“. Koordinator beogradskog tima Slobodan Samardžić rekao je da je Beograd tokom današnjih razgovora o primeni Ahtisarijevog plana „uložio mnogo amandmana, pogotovo u delu u kojem stoji da bi ova skupština Kosova trebalo da se bavi kako ustavom, tako i zakonima“. Beograd smatra da bi prvo trebalo da bude potpisan sporazum, potom da se donese ustav, da bi na kraju bili organizovani izbori na osnovu kojih bi se formirala nova skupština.
– Nije ova skupština legitimna da donosi zakone u prelaznom periodu – rekao je Samardžić i dodao da bi, što se tiče sporazuma, trebalo da ga potpišu Beograd, privremene institucije Kosova i međunarodna zajednica. Član prištinskog pregovaračkog tima Skender Hiseni ponovio je da Priština u celosti prihvata Ahtisarijev predlog i dodao da se nada da će tokom pisanja dodatnih elemenata predloga Ahtisari i njegov tim uzeti u obzir i predlog Prištine. Hiseni je optužio Beograd da je tokom pregovora imao rigidne stavove što je, kako je rekao, razočaravajuće.
– Ovo je bila dobra prilika za sve strane da preispitaju svoje stavove. Kosovska delegacija bila je otvorena za sve preporuke koje je Ahtisari dao – rekao je on o desetodnevnoj rundi pregovora u Beču i dodao da je na Ahtisariju da donese konačnu odluku o pregovorima.
Član prištinskog tima Bljeri Šalja rekao je da nema sumnje da je ova runda pregovora bila neophodna:
– Sada imamo jasnu poziciju. Počeli smo prošlog februara i sada su jasne osnovne pozicije Beograda i Prištine i sve dimenzije ovog predloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari