Austrijski kancelar Alfred Guzenbauer najavio je juče da će njegova zemlja među prvima priznati nezavisnost Kosova. Guzenbauer tvrdi da Austrija „neće sedeti u prvim redovima i gledati šta drugi rade, već će zasigurno biti među onima koji će o tom pitanju imati jasan stav i pokazati kuda se ide“.

Austrijski kancelar Alfred Guzenbauer najavio je juče da će njegova zemlja među prvima priznati nezavisnost Kosova. Guzenbauer tvrdi da Austrija „neće sedeti u prvim redovima i gledati šta drugi rade, već će zasigurno biti među onima koji će o tom pitanju imati jasan stav i pokazati kuda se ide“.
Povodom najave jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova Guzenbauer je apelovao na srpsko i kosovsko rukovodstvo da sarađuju sa EU i da izbegavaju provokacije. On je rekao da je optimista da će se Priština narednih nedelja poneti odgovorno i dalje korake preduzeti u tesnoj saradnji s EU. Prema njegovim rečima nije u pitanju vreme, nego ophođenje prema pitanju zaštite srpske manjine na Kosovu i Evropa želi da, u savladavanju „poslednjeg velikog nerešenog pitanja 20. veka“, deluje ujedinjeno.

Jeremić u UN predaje odgovor Beograda na izveštaj šefa Unmika

Beograd – Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić od danas boravi u Njujorku, gde će u sedištu UN sa ambasadorima država članica Saveta bezbednosti razgovarati o neophodnosti nastavka pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije i predati odgovor Vlade Srbije na izveštaj Joakima Rikera, šefa Unmika. Jeremićeva poseta deo je diplomatskih aktivnosti uoči sledeće sednice SB UN na kojoj će se raspravljati o KIM, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Marti Ahtisari, specijalni izaslanik UN u prvoj fazi pregovora o budućem statusu Kosova, izjavio je na prijemu u finskom Ministarstvu odbrane da veruje da će status ove pokrajine biti rešen u prvoj četvrtini 2008. godine.

RUPNIK: EU loše procenila srpsku politiku

– Francuski politikolog Žak Rupnik ocenio je da se Evropa, koja je „pre godinu dana nastojala da u Srbiji) pobede proevropske snage“, prevarila u proceni srpske politike, jer se sada pokazuje da su „prozapadne demokrate“ po pitanju Kosova jednaki nacionalisti kao ostali, samo sa umerenim metodama. Rupnik je za slovačke Hospodaržske novini ocenio da bi Slovenija kao predsedavajući EU mogla da da pozitivan impuls rešavanju statusa Kosova jer izbliza poznaje probleme Balkana. Glavna uloga Slovenije, prema njegovim rečima, biće da „pokuša da ubedi obe strane u kompromis i da za obe zemlje naglašava evropsku perspektivu“, ali i da „izvrši pritisak na evropske partnere da shvate da je okončanje rešavanja raspada Balkana važan test za evropsku spoljnu politiku“. U pogledu približavanja Srbije EU Rupnik se založio za što skorije potpisivanje dogovorenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, uz napomenu da „ne bi bilo fer postaviti uslov da će Sporazum biti potpisan tek kada Karadžić bude izručen Hagu“.

– Kako će ono izgledati drugo je pitanje – kaže Ahtisari, koji tvrdi da „nije razočaran nedostatkom napretka u SB UN, koji nije uspeo da postigne saglasnost u vezi s kosovskim pitanjem.
„Albanski političari svojim biračima na Kosovu najavljuju da će sa skorom nezavisnošću početi nova era u kojoj će poteći med i mleko, ali zapravo Kosovo ide ka drugorazrednoj nezavisnosti, jer neće moći da postane član mnogih međunarodnih organizacija“, ocenjuje Frankfurter algemajne cajtung. List navodi da bi nezavisna kosovska država mogla da postane članica SE, ali tek posle duže procedure koju će otežavati činjenica da zemlje koje su već članice SE, „Rusija i Srbija, ali i verovatno niz drugih evropskih država poput Kipra, Grčke i Rumunije, Kosovo neće smatrati državom, već otpadničkom srpskom pokrajinom“.
List ukazuje da bi još teža mogla da bude procedura prijema Kosova u UN koja mora da usledi „na preporuku SB i odlukom Generalne skupštine“, jer „nekoliko članica UN, među njima veto sile Rusija i Kina, samostalnost Kosova dovode u pitanje“, pa je „zato perspektiva sopstvenog predstavništva Kosova u UN neizvesna“. Citiran je i Vim van Mers iz Centra za primenjena politička istraživanja u Minhenu koji objašnjava da „ta pozicija ne sasvim razjašnjene nezavisnosti nije sasvim nova u istoriji sveta“, mada bi za Kosovo „nemogućnost da kao država postane članica UN mogla da ima neprijatne posledice“ koje se odnose na „dodatne efekte suverenosti“.
Prema pisanju Frankfurter algemajne cajtunga, za Kosovo bi, između ostalog, moglo da bude nemoguće da dobije sopstveni telefonski predbroj i da šalje reprezentacije na sportska takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari