Nastavak sa 1. strane
Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt potvrdio je juče u Prištini da će specijalni izaslanik UN za pregovore o budućem statusu Kosova Marti Ahtisari u petak doneti radni dokument, a ne konačan predlog za status Kosova i da sledi novi dijalog, prenosi agencija Beta.

Nastavak sa 1. strane
Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt potvrdio je juče u Prištini da će specijalni izaslanik UN za pregovore o budućem statusu Kosova Marti Ahtisari u petak doneti radni dokument, a ne konačan predlog za status Kosova i da sledi novi dijalog, prenosi agencija Beta. Bilt smatra da će „predlog rešenja koji će Ahtisari ponuditi zahtevati kompromis Prištine i Beograda“.
Prema njegovim rečima, o predlogu statusa Kosova raspravljaće se i na Savetu bezbednosti UN, ali je „veoma značajno da odluka SB bude jasna“. On tvrdi da će „u Evropskoj uniji postojati jedinstven stav, jer će EU imati značajnu ulogu na Kosovu“.

Sastanak s kosovskim Srbima

Poslanik Srpske liste za KIM koja još nije odlučila da li će učestvovati na sednicama privremene Skupštine Kosova Oliver Ivanović najavio je juče da će se Ahtisari u petak u Prištini sastati i s predstavnicima Srpske liste i srpskih opština na KIM. Ivanović je za Betu izjavio da se Srpska lista „neće izjašnjavati unapred, jer ne zna šta sadrži Ahtisarijev paket, već će pažljivo saslušati Ahtisarijevo objašnjenje i sačuvati pravo da reaguje kada bude imala jasnu sliku o onome što on nudi“.

Prema rečima Ranđela Nojkića, osim njega i Olivera Ivanovića sastanku s Ahtisarijem trebalo bi da prisustvuju i Vesna Jovanović i Goran Bogdanović – oboje iz Srpske liste, kao i predsednici srpskih opština i politički predstavnici Srba sa severa KIM: Goran Bogdanović izjavio juče za naš list da još nije dobio poziv, a prema rečima Marka Jakšića, člana beogradskog pregovaračkog tima i predsednika Zajednice srpskih opština i naselja na KIM, juče do 15 sati poziv nije stigao ni na pomenute adrese na severu Pokrajine.

Bilt se juče u Prištini sastao s predsednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdiuom i Agimom Čekuom, kao i sa šefom Unmika Joakimom Rikerom. Čeku je izjavio da je od šefa švedske diplomatije tražio da Švedska pomogne rešavanje statusa Kosova i doprinese da se u EU obezbedi jedinstven stav u podršci predlogu Ahtisarija i nezavisnosti Kosova. Premijer Kosova smatra da je „svako kašnjenje s rešavanjem statusa Kosova neprihvatljivo, nepotrebno i bezrazložno“.

Platforma DSS/NS o budućem stavu Vlade Srbije

Očuvanje celovitosti zemlje i zaštita principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta prva je ustavna obaveza Vlade Srbije. Specijalni izaslanik Marti Ahtisari saopštio je da je završio predlog za budući status Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, što zahteva da se precizno odredi stav buduće Vlade Srbije oko zaštite celovitosti zemlje.

DSS-NS polazi od Ustava Srbije koji definiše „da je Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije, da ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije i da iz takvog položaja Pokrajine Kosovo i Metohija slede ustavne obaveze svih državnih organa da zastupaju i štite državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima“.

Saglasno Ustavu Srbije DSS-NS utvrđuje tri principa za zaštitu Kosova i Metohije:

1. Za Vladu Srbije Kosovo i Metohija uvek ostaje sastavni i neotuđivi deo teritorije Srbije;

2. Ukoliko bi neka država ili međunarodna organizacija donele odluku da priznaju nezavisnost Kosova i Metohije, Vlada Srbije bi obavestila sve Vlade međunarodno priznatih država da Vlada Srbije takvu odluku odbacuje kao protivzakonitu, nelegitimnu i ništavu i da Vlada Srbije Kosovo i Metohiju smatra svojom teritorijom. Svaka država koja bi donela odluku o priznavanju nezavisnosti mora voditi računa da će to proizvesti ozbiljne posledice u međusobnim odnosima;

3. Ukoliko bi bilo koja država članica NATO priznala nezavisnost Kosova i Metohije, to bi proizvelo ozbiljno ugrožavanje odnosa Srbije i NATO alijanse, jer bi to značilo da je NATO bombardovao Srbiju da bi došlo do otimanja Kosova i Metohije.

Ova tri principa predstavljaju suštinski element za vođenje razgovora o budućoj Vladi Srbije. Sva druga važna programska pitanja za rad buduće Vlade, dakle celovita platforma DSS-NS, dolazi na red pošto se postigne dogovor o principima za zaštitu Kosova i Metohije.

Uoči Ahtisarijevog dolaska u Beograd i Prištinu Joakim Riker je za danas zakazao susret s predstavnicima opština na KIM, s kojima namerava da razgovara o političkoj situaciji, mogućnostima za decentralizaciju, planiranju tranzicije i njenom uticaju na opštine u Pokrajini. Portparol Unmika Niradž Sing izjavio je juče na konferenciji za novinare da su na sastanak pozvani i predstavnici opština sa severa KIM, iako tvrde da su „zamrzli“ odnose s Unmikom, prenosi KIM radio iz Čaglavice. Isti izvor navodi i da će se posle sastanka s predstavnicima opština Riker sastati i s komandantom Kfora Rolandom Katerom i premijerom Kosova Agimom Čekuom.
Inače, u Beogradu juče nije bilo moguće potvrditi očekivanja Unoseka da će Ahtisarijev tesni raspored popuniti još neko osim Tadića i novinara, niti je u vreme pisanja ovog izveštaja bio poznat sastav delegacije koja će s Tadićem primiti Ahtisarija. Za sada je izvesno samo da će „s Tadićem biti njegov savetnički deo pregovaračkog tima“. Kako je Danasu nezvanično rečeno u Predsedništvu Srbije, „Tadićev deo predsedničkog tima nije izgubio legitimitet posle objavljivanja rezultata parlamentarnih izbora“. Pozivajući se na neimenovane izvore u Predsedništvu, agencija Beta prenosi „da je predsednik Republike čvrsto iza državne politike o KIM, utvrđene u Skupštini Srbije, kojom je definisan stav u pregovorima o budućem statusu Pokrajine“.
Uz dileme da li je iza „pojedinih stranačkih platformi namera da se odustane od pregovaračke politike prema KIM“, u Tadićevom kabinetu podsećaju da „beogradski pregovarački tim postoji i da treba kao i do sada da brani državne interese u pregovorima o budućem statusu KIM“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari