Aida Ćorović: Moramo da zaštitimo najslabije 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

„Svuda je bio sličan bio sled događaja – kada su se pojavili prvi zaraženi, vlasti su poricale mogućnost ozbiljnijih problema, neki od lekara koji su upozoravali i alarmirali vlasti, skrajnuti si i ućutkivani, obični građani su poricali da je posredi nešto ozbiljno, a kada je „buknuo požar“, onda se moralo pribeći najradikalnijim merama.

Mislim da u ovom trenutku treba da tragamo za time šta nam je svima zajedničko, a ne da se fokusiramo na razlike. Virus ne poznaje granice, on ne zna za „srpske“ ili bilo čije druge gene, širi se munjevito i napada najslabije“, kaže za Danas Aida Ćorović, politička aktivistkinja.

„Kao osoba koja je ceo svoj aktivni vek posvetila humanom pristupu u svemu što radim, ja sada shvatam da je važno da zaštitimo te najslabije i najranjivije među nama, shvatam da je došlo vreme kada politika mora da zaćuti makar nakratko i da njen toksični uticaj prestane barem na neko vreme, a da se pažnja cele planete fokusira na lekare i čitavo medicinsko osoblje, na naučnike, mikrobiologe, virusologe, hemičare i ine naučnike koji mogu da nađu rešenje za ovaj, ali i neke druge probleme koje će nas, kao civilizaciju čekati u budućnosti. Ovo je izazovno i teško vreme, ali ja duboko verujem da ima dovoljno potencijala u ljudskom rodu da ovaj izazov preokrenemo za sopstveni razvoj i rast, ali i kolektivni napredak“, navodi ona.

Ističe da je od početka pratila situaciju u svetu, delimično i zato što je to deo posla njenog partnera i da shvata veoma ozbiljno sve što nam se dešava.

„Još uvek nismo svesni da će ova pandemija moći da bude moćan okidač za promene na globalnom nivou, da će čovečanstvo silom prilika morati da menja svoje ponašanje. Ne mislim, naravno, da će se to desiti odjednom i preko noći, ali, ovo je početak kraja sveta kakvog smo poznavali. Vreme je za nove, humanije paradigme.“

Upitana kako provodi život u izolaciji naša sagovornica odgovara da već tri godine živi u sličnom režimu.

„Jedino što nisam nosila masku i rukavice kada bih izlazila napolje i što nisam stalno vršila dezinfekciju, ostalo je, manje-više isto. Zbog bolesti moje majke, ja provodim vreme u kući, uveče ne izlazim, primorana sam da propuštam koncerte, pozorišne predstave i izlaske s društvom. Zbog takvih uslova je briga o higijeni morala da bude na jako visokom nivou, kao i režim ishrane, ali i sve ostale okolnosti su morale da budu prilagođene teškoj bolesti. Dakle, za mene je ovo samo produženo stanje mog ličnog i porodičnog polukarantina i samo za koju nijansu stroža pravila higijene“, navodi Aida Ćorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari