Ako Hrvatska uskoro ne popusti, odlaže se otvaranje poglavlja u junu 1

Ukoliko Hrvatska uskoro ne da saglasnost za otvaranje poglavlja 23, Srbija možda neće uspeti da to i poglavlje 24 otvori kako je planirano do kraja juna. Beograd je zbog ove situacije, kako je proteklih dana najavljivao Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova u tehničkoj vladi, spreman da Zagrebu uputi protest, a od EU traži reakciju zbog, kako se ovde tumači, mešanja Hrvatske u unutrašnje stvari ove zemlje. Međutim, on juče nije odgovarao na pitanja kada će i kome će u EU Beograd da uputi svoje zamerke.


Kako za Danas objašnjava Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije u tehničkoj vladi, stvar je u proceduralnom smislu takva da je Hrvatska jedina država koja nije dala saglasnost na OBAR (openin benchmark assesment report) za poglavlje 23, dakle izveštaj o ispunjenosti merila za otvaranje.

– Ukoliko bi uskoro dali saglasnost i oni, onda bi sve procedure u vezi s pripremom za otvaranje poglavlja na radnim telima Evropske komisije mogle da budu završene na vreme kako bi se međuvladina konferencija za otvaranje poglavlja 23 i 24 održala do kraja holandskog predsedavanja, odnosno do kraja juna. Što se tiče zahteva, mislim da ako postoji iskrena namera i dobra volja da se bilateralna pitanja rešavaju mimo metode opstrukcije pregovora bilateralnim pitanjima, to će biti dobar signal. Ako ne, dodatno ćemo opteretiti odnose, što mislim da nikome nije potrebno. Videćemo kako će Hrvatska odlučiti, a mi pažljivo pratimo poruke koje stižu. Meni je kao nadležnom ministru važno da smo mi uradili sve što je trebalo za otvaranje poglavlja, što je prepoznato od svih drugih država članica – objašnjava Joksimovićeva.

Ona nije precizirala do kada je krajnji rok da Hrvatska da svoju saglasnost. Na pitanje mogu li ostale zemlje EU da utiču na Zagreb i hoće li se ona obratiti EU povodom ove situacije, Joksimovićeva odgovara da je Srbija u stalnom kontaktu sa svima iz EU, kao i sa članicama.

– Naravno, druge zemlje mogu do izvesne mere da utiču, ali stvar je svake pojedinačne države, u ovom slučaju Hrvatske, kakvu će poziciju da zauzmu. Nadam se da će Hrvatska u duhu regionalne saradnje i iskrene podrške evropskim integracijama Srbije dati saglasnost na poglavlje 23. Ali, kako god, mi smo ozbiljan kandidat i radimo sve ovo pre svega u interesu naših građana i reformi – ukazuje Joksimovićeva.

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Srbija za otvaranje poglavlja 23 mora da poštuje manjinska prava, sarađuje s Hagom i reformiše pravosuđe, što uključuje ukidanje nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina na području bivše Jugoslavije. Premijer Tihomir Orešković opomenuo je Srbiju da želi da postane članica EU i da očekuje da će doneti pravilnu odluku o Šešelju.

Lavinu komentara iz obe države pokrenula je izjava potpredsednika hrvatske vlade i lidera Mosta Bože Petrova, koji je na svom Fejsbuk profilu kritikovao vlast u Srbiji jer nije izručila Vojislava Šešelja u Hag. On je naveo „umesto da Šešelja smesta uhapse i pošalju u Hag, u Srbiji se ponašaju kao da je reč o suđenju za lakši saobraćajni prekršaj. Pravilnik Haškog suda o postupku i dokazima vrlo jasno kaže da optuženi mora biti prisutan na izricanju presude“. „Ako Srbija misli da su na takvo ponašanje svi u Hrvatskoj slepi, varaju se“, napisao je Petrov.

Tehnički ministar spoljnih poslova Dačić je, kako prenose mediji, najavio da će Srbija tražiti reakciju EU zbog ponašanja Hrvatske i njenog mešanja u unutrašnje poslove Srbije i da će Beograd verovatno uputiti i zvaničan protest Zagrebu. Prema njegovoj oceni, mešanje Hrvatske u unutrašnje stvari Srbije je neprimereno. Dačić je prema pisanju medija naveo i da Hrvatska preti ćorcima. Kako je objasnio, Zagreb svojim najnovijim nastupima krši odluke koje je sam doneo da bilateralne teme neće pretvarati u problem kad je reč o članstvu Srbije u EU i međunarodnim organizacijama.

 

Premijer ne želi da komentariše

Ljig – Premijer Aleksandar Vučić nije hteo da komentariše mogućnost da Zagreb blokira pregovore Srbije, odnosno da uspore put Srbije ka članstvu u EU, jer se trudi da „oćuti na provokacije“, te da je najviše što će reći da ih ne razume uvek. „Samo neka nas puste i neka nas ne diraju, a mi nećemo nikoga kritikovati i napadati“, naveo je Vučić, i dodao da on ne brine zbog pretnji i kritika, već je zabrinut zbog prava Srba u Hrvatskoj. „Ćutao sam i kad su zvaničnici dozvolili crnokošuljašima da se šetaju po centru Zagreba, jer sam hteo dobre odnose s komšijama“, naveo je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari