Srbija ima obavezu da sarađuje s Haškim tribunalom i formalno će je ispunjavati, ali će konkretni potezi zavisiti od reagovanja međunarodne zajednice na „katastrofalnu i sramnu presudu“ kojom je Ramuš Haradinaj oslobođen, izjavio je Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS i ministar za Kosovo i Metohiju na jučerašnjoj stranačkoj konferenciji za novinare.

Srbija ima obavezu da sarađuje s Haškim tribunalom i formalno će je ispunjavati, ali će konkretni potezi zavisiti od reagovanja međunarodne zajednice na „katastrofalnu i sramnu presudu“ kojom je Ramuš Haradinaj oslobođen, izjavio je Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS i ministar za Kosovo i Metohiju na jučerašnjoj stranačkoj konferenciji za novinare.
Prema njegovoj oceni, Srbija je ispunila 95 odsto svojih obaveza prema Hagu, a Tribunal ni pet odsto prema rasvetljavanju i kažnjavanju ratnih zločinaca. O presudi Haradinaju i ulozi Haškog tribunala treba da se izjasne ne samo struka već i zvaničnici EU i UN, dodao je Samardžić. Podsećajući da je saradnju s Hagom Brisel Srbiji nametao kao presudnu u nastavku integracija, Samardžić je naglasio da EU mora da se izjasni o oslobađajućoj presudi Haradinaju.

Nisam cinkaroš

Komentarišući izjavu ministra odbrane i potpredsednika DS Dragana Šutanovca da je ta stranka učešćem u Vladi sprečila neke koji su predlagali vojnu intervenciju posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, Samardžić je rekao da je to „netačna stvar“. „Srbija poštuje Rezoluciju 1244 i niko nije imao nameru da vojno interveniše“, tvrdi on. Ministar Samardžić nije želeo da komentariše Šutanovčeve navode da je lider NS i ministar za infrastrukturu Velimir Ilić na sednici Vlade najavio napade na Ambasadu SAD, B92 i Čedomira Jovanovića. „Ne želim da cinkarim ko je šta rekao na Vladi“, rekao je Samardžić, navodeći da takav manir loše utiče na rad Vlade.

– Ako se EU ne izjasni, to će značiti da potvrđuje takav stav, što će baciti novo svetlo, tačnije senku na naše odnose – rekao je Samardžić.

Tadićev kabinet demantuje da EU postavlja nove ulove

Za Srbiju nema dodatnih uslova za pridruživanje Evropskoj uniji, rekao je juče agenciji Beta izvor iz kabineta predsednika Srbije Borisa Tadića povodom izjave funkcionera DSS-a Slobodana Samardžića da se pred Beograd postavljaju dva nova uslova. Betin izvor je kazao da niko nije rekao da postoje nova uslovljavanja za Srbiju i da ne bi bilo dobro da je Samardžićeva izjava još jedna od predizbornih parola DSS.

On je analizirao i nedavno otvoreno pismo slovenačkog i francuskog ministra inostranih poslova Dimitrija Rupela i Bernara Kušnera. Navodeći da je reč o „poluzvaničnom dokumentu čudnog sadržaja“, Samardžić je rekao da se njime Srbiji, što direktno što indirektno, nameću nove obaveze da prizna misiju Euleks na Kosovu i u dogledno vreme faktički prizna nezavisno Kosovo.

DS: Slaba politika i slaba propaganda DSS-a

Beograd – Portparolka Demokratske stranke Jelena Marković ocenila je juče da je pokušaj Demokratske stranke Srbije i njenog lidera Vojislava Koštunice da se predstave kao jedini garant za očuvanje Kosova i Metohije „samo pokazatelj slabe propagande iza koje stoji slaba politika“. U izjavi dostavljenoj agenciji Beta, Markovićeva je ocenila da je, „sasvim sigurno, politika koju trenutno promoviše Koštunica politika svađe sa svetom i da je to put da Srbija izgubi i evropsku budućnost i Kosovo“. Kao dokaz, ona je navela ponašanje ministra za KIM Slobodana Samardžića, za koga je rekla da „sprovodi politiku iza koje ne stoji stvarna briga za ljude koji žive na Kosmetu i koji čak i humanitarnu pomoć deli prema partijskoj pripadnosti“. „Za razliku od liste ‘Za evropsku Srbiju’, koja ne prikriva ništa, toliko lista DSS-NS na čelu s tehničkim premijerom Vojislavom Koštunicom prikriva da nema nikakvu realnu politiku za građane i njihove probleme“, ocenila je portparolka DS-a. Ona je dodala da zbog toga javnost svakodnevno zatrpavaju optužbama i neistinama na račun svojih neistomišljenika. Markovićeva je ocenila da je „očigledno da se DSS promenom političkog kursa sprema za koaliciju sa Srpskom radikalnom strankom, koja će biti dobra samo za Vojislava Koštunicu jer mu omogućava da sačuva funkciju, ali ne i za Srbiju“.

Samardžić je pozdravio pozitivan stav generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna prema formiranju komisije koja bi nepristrasno analizirala nemire u Kosovskoj Mitrovici 17. marta i izrazio nadu da će Unmik dozvoliti održavanje izbora 11. maja na Kosovu. Zvanični odgovor Joahima Rikera Ministarstvu još nije stigao, ali ministar Samardžić je rekao da ne želi ni da komentariše mogućnost da on bude negativan.
Odgovarajući na pitanje o kampanji „Kosovo je Srbija“, koju sprovodi Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, koja će koštati oko 60 miliona i za koju nije raspisan tender, Samardžić je rekao da nema ničeg spornog.
– Tender nije raspisan zato što je reč o više segmenata kampanje i angažovanju agencija s kojima je Ministarstvo dosad uspešno sarađivalo, pri čemu nijedan posao pojedinačno ne prelazi vrednost potrebnu za raspisivanje javnog konkursa – objasnio je ministar.
Samardžić nije želeo da govori o „tehničkim problemima“ koji su se javili pri isplati zarada kosovskim Srbima koji su na poziv države dali otkaze na radnim mestima u privremenim institucijama i prešli na platni spisak pojedinih ministarstava. On je izrazio nadu da će ti problemi uskoro biti rešeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari