Ako se ne uskladimo, nema članstva 1

Zatvaranje poglavlja znači usvajanje pravnih tekovina EU i postavljanje roka za potpuno usaglašavanje sa Unijom.

Dakle, EU najverovatnije neće dozvoliti da se u domenu spoljne politike, odnosno u poglavlju 31, sve ostavi za neki rok nakon pristupanja Srbije Uniji, naročito ako se ima u vidu činjenica da u EU trenutno dominira stav da je potrebno znatno osnažiti zajedničku spoljnu politiku i bezbednost. Stoga, Dačićeve reči da će Srbija “imati obavezu da se pridržava spoljne politike EU tek kada postane članica”, samo su delimično tačne, kažu za Danas poznavaoci prilika u Briselu, komentarišući jučerašnje izjave šefa srpske diplomatije Ivice Dačića.

Dačić je novinarima u Jagodini takođe kazao da nisu tačne tvrdnje da Srbija nije otvorila nova poglavlja u pregovorima sa EU ovog meseca zbog Rusije, uz poruku da će do otvaranja doći kada bude postignut napredak u dijalogu Beograda i Prištine. “Pročitao sam u novinama danas, a to su rekli i poslanici LDP juče u Skupštini, da Srbija nije otvorila poglavlja zbog Rusije. To su bezočne laži”, rekao je on. Reakcija šefa diplomatije odnosila se i na saznanja koje je juče objavio naš list. Podsetimo, sagovornici Danasa iz diplomatskih krugova tvrde da činjenica da Srbija nije uvela sankcije Rusiji “zapravo predstavlja glavnu prepreku za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja, a ne proces pregovora sa Prištinom”. “Iako se govori da je moguće da Beogradu do kraja ove godine – zbog neuspešnih tehničkih pregovora sa Prištinom ne budu otvorena nova pregovaračka poglavlja, moguće je da se najveći problem odnosi na neusaglašavanje Srbije sa stavovima EU oko Rusije”, istakli su naši sagovornici.

Prema saznanjima Danasa, baltičke države, koje se u poslednje vreme pojačano interesuju za prilike u Srbiji, naročito su veliki zagovornici ideje da je nužno da se Srbija kao kandidat za članstvo pridruži restriktivnim merama protiv Rusije.

Mada ministar Dačić poručuje da je “jedini razlog” za neotvaranje novih poglavlja izostanak napretka u briselskom dijalogu, odnosno da to “nema nikakve veze sa poglavljem 31”, indikativno je da zvanični Beograd od sredine januara čeka da Evropska unija pošalje izveštaj sa skrininga upravo o poglavlju 31, koje se odnosi na spoljnu politiku i bezbednost. Takođe, predstavnici Ministarstva spoljnih poslova javno su priznali da trećina članica EU još nije dala saglasnost za taj izveštaj.

Da zvanični Brisel i te kako motri na saradnju Srbije i Rusije pokazuje i prošlogodišnji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ka EU, u kojem je apostrofirana vojna saradnja dveju država, kao i međusobni kontakti zvaničnika na visokom nivou. Kako za Danas tvrde izvori iz diplomatskih krugova, očekuje se da se Brisel u sličnom tonu i u predstojećem izveštaju osvrne na srpsko-ruske odnose.

“Radimo za Srbiju”

Ministar spoljnih poslova je rekao da bi Kosovo postalo članica UN ako Rusija i Kina ne ulože veto. “Zar je moguće da neko misli da Srbija treba da uvede sankcije onome ko treba da glasa, odnosno da stavi veto na prijem Kosova u UN? Pa taj ko to misli ili misli da smo mi glupi ili da radimo za nekog drugog. Ne, mi ćemo raditi za Srbiju“, kazao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari