Aleksandar Senić: Tadić mi je na rastanku poručio da se čuvam 1Još rano za priču o novom političkom angažmanu: Aleksandar Senić

Napustio sam Socijaldemokratsku stranku Borisa Tadića, jer ne vidim razlog da svoje vreme trošim na nešto što nema apsolutno nikakvu perspektivu, ni svrhu.

Prošla su dva meseca od parlamentarnih izbora, na kojima smo doživeli debakl, a još uvek nije održan Glavni odbor stranke, niti se neko ozbiljno bavio analizom kampanje i rezultatima. Pri tome, nikome iz vrha stranke ne pada na pamet ni da ponudi, a kamoli podnese ostavku. Evidentno je da stranka ide silaznom putanjom, ali niko ništa ne preduzima da se to promeni. Ja, jednostavno, nisam video nijedan razlog da i dalje ostanem u takvom okruženju, kaže u razgovoru za Danas Aleksandar Senić, bivši poslanik i funkcioner SDS, objašnjavajući razloge zbog čega je odlučio da napusti SDS i Borisa Tadića.

*Spekuliše se, ipak, da ste ljuti, jer niste ponovo postali poslanik?
– Tu spekulaciju plasiraju moje bivše stranačke kolege, jer nemaju nijedan drugi argument kojim bi negirali moje mišljenje i stavove. Da sam hteo funkciju, bio bih predsednik opštine Rača, u kojoj sam odneo ubedljivu pobedu kao nosilac liste, ali odlučio sam da se vratim svom poslu na fakultetu i završetku doktorata, koji me čeka otkad sam ušao u parlament.

*Šta vam je Tadić rekao kada ste ga obavestili da napuštate SDS?
– Razgovarali smo skoro dva sata, krajnje prijateljski. Bez obzira što se trenutno ne slažemo u mnogo čemu, ja njega poštujem kao čoveka koji je bio predsednik Srbije i to će tako trajno ostati. Ne bih da iznosim detalje našeg poslednjeg razgovora, ali sve što sam rekao on je odobrio u manjoj, ili većoj meri. Na kraju smo se pozdravili i rekao mi je – Čuvaj se.

* Raspada li se to SDS jer je samo za dve nedelje stranku napustilo najmanje šest odbora, pa i onaj u Rači, gde je SDS osvojila 34 odsto?
– SDS u Rači je osvojila 35,4 odsto i to je ubedljivo najbolji rezultat koji je stranka imala. Svi drugi odbori, koji su napustili stranku, imali su natprosečne rezultate i slobodno mogu da kažem da stranku ovih dana napušta njen najbolji deo. Najuže rukovodstvo stranke jednostavno nema nikakav odgovor na taj problem i ništa ne preduzima.

*Da li je bila pogrešna Tadićeva odluka da SDS ne ulazi u koaliciju sa naprednjacima na lokalu?
– Pogrešna je svaka odluka koja ograničava sklapanje lokalnih koalicija, jer niko od funkcionera ne zna i ne razume situaciju u svakoj lokalnoj samoupravi. Ako smo stranka koja se zalaže za decentralizaciju, kako onda odluka o lokalnim koalicijama može da se donosi u Beogradu i to bez davanja mogućnosti lokalnim organizacijama da bilo šta kažu. Da se razumemo, ovo kažem sa pozicije da smo u Rači ispoštovali odluku predsedništva, jer smo formirali vlast bez podrške odbornika SNS-a.

*Zašto kažete da niko nije u stranci preuzeo odgovornost za loše rezultate ?
– Poslednja sednica Glavnog odbora je održana početkom marta i od tada se taj organ stranke više nije sastao. Plašim se da su i članovi Glavnog odbora digli ruke od stranke i da ne žele da dolaze u Beograd na sednicu. Još krajem maja sam zahtevao da se sednica Glavnog odbora održi što pre, ali sednica nije sazvana. Guranjem glave u pesak se ne rešava nijedan problem. Upravo suprotno.
*Mediji spekulišu i da je javna tajna da predsednik SDS ima želju da prihvati Pajtićev predlog i vrati se u DS. Da li je se o tome razgovaralo na stranačkim organima?
– Ne bih se bavio tim spekulacijama. Prvo, na osnovu informacija kojima raspolažem, Bojan Pajtić će veoma teško biti reizabran za predsednika DS. A drugo, kada bi se i to nekim čudom dogodilo, u predsedništvu DS postoji veliki otpor prema povratku bivših visokih funkcionera stranke. Iz tog razloga nije formirana i predizborna koalicija celog demokratskog bloka. Ipak, o tom konkretnom predlogu povratka u DS nismo razgovarali, ali dobro znam da razmišljanje većine u SDS ne ide u tom pravcu.

*Da li planirate da idete u neku drugu stranku?
– Za sada, evo već tri dana, uživam u statusu nestranačke ličnosti, posle više od 15 godina. Odmah po napuštanju stranke kontaktirali su me predstavnici nekih stranaka, ali je još uvek rano da pričamo o mom novom političkom angažmanu.

 

SAMOFALOV: IZVOR SENIĆEVOG RAZOČARENJA JE GUBITAK FUNKCIJE

– Socijaldemokratska stranka se naravno ne raspada, a odbori o kojima mediji pišu nisu napustili stranku, već su raspušteni. Razlog raspuštanja je taj što su oni napustili beskompromisno opoziciono opredeljenje SDS, ali i prekršili odluku Predsedništva stranke da nema saradnje sa SNS ni na lokalnom nivou. Naša stranka dosledno nastavlja opozicionu borbu protiv ove štetočinske vlasti, a odlazak onih kojima su privilegije vlasti iznad te borbe, vidimo kao ojačavanje naše stranke, kaže za Danas Konstantin Samofalov, portparol SDS , odgovarajući na pitanje zbog čega odbori SDS širom Srbije napuštaju Tadićevu stranku i da li to SDS preti raspad.

Aleksandar Senić: Tadić mi je na rastanku poručio da se čuvam 2
Na pitanje da prokomentariše odluku bivšeg poslanika i funkcionera SDS Aleksandra Senića da napusti stranku, Samofalov kaže da svako ima pravo na svoj izbor i određivanje sopstvenih prioriteta. „Želimo mu sreću na putu koji je on izabrao. Napuštajući stranku, Senić je naveo da je neizmerno razočaran i to je tačno. Međutim, on nije razočaran zato što SDS nema političku ponudu za građane, već zato što u ovom mandatu nema ponudu funkcije za njega, a ni ne odgovara mu odluka Predsedništva SDS o nesaradnji sa SNS ni na lokalnom nivou. Podsećam da je naš bivši stranački kolega u prethodnom mandatu obavljao funkciju poslanika SDS i predsednika Odbora za evrointegracije. Podsećam i da mu u to vreme nije smetala politička ponuda SDS, kao što mu smeta sada kada je ostao bez tih stranačkih funkcija, tako da je izvor njegovog razočarenja očigledan. NJegov stav i izbor je legitiman, ali je nepotrebno da taj izbor pravda napadanjem političke ponude stranke koju je do juče zastupao. Više puta smo ponovili da onima kojima su funkcije i privilegije vlasti po svaku cenu iznad politike SDS-a nije ni mesto u SDS“, napominje Samofalov za Danas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari