Srbiji su, više nego ikada, potrebni sloga i jedinstvo građana, a ne produbljivanje višedecenijskih sukoba i podela. Kao predsednika Vlade zanima me Srbija 2015, Srbija budućnosti, a sve dalje deobe na partizane i četnike smatram nepotrebnim i štetnim za interese države Srbije, kaže u izjavi za Danas onlajn premijer Srbije Aleksandar Vučić komentarišući odluku o rehabilitaciji generala Draže MIhailovića, komandanta Kraljevske vojske u otadžbini.

                       

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Premijer napominje da razume da je presuda o rehabilitaciji Dragoljuba Mihailovića kod nekih izazvala oduševljenje, a kod drugih tugu i bes, ali da što pre to prevaziđemo, bićemo bliži pobedi pristojne, moderne i uspešne Srbije.

Ova presuda svakako neće moći da oživi Mihailovića, niti bi ga suprotna načinila više mrtvim nego što jeste. Dosta je bilo srpskih podela i krajnje je vreme da sa tim završimo. Srbija je jedna, naša zajednička otadžbina, jedna za sve nas tako različite, i zato treba zajedno da gledamo u budućnost, a ne da se delimo zbog prošlosti ,“ ističe premijer Vučić.

On poručuje i da Srbija mora da bude demokratska, zemlja pobeda koja se ponosi antifašističkim duhom .

Srbija hoće i mora da bude demokratska, Srbija može da bude zemlja budućih pobeda, baš kao što je pobeđivala u Drugom svetskom ratu. Srbija je jedna od retkih zemalja sa istinskom antifašističkom prošlošću u ovom regionu, Srbija se ponosi svojim antifašističkim duhom danas i Srbija će umeti da sačuva i od svakoga odbrani svoju antifašističku budućnost“, zaključuje predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u izjavi za Danas.

Da podsetimo Viši sud u Beogradu rehabilitovao je u četvrtak komandanta Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u političko-ideološkom procesu komunističkog režima 1946.

Sudija Aleksandar Trešnjev rekao je da je sud usvojio zahtev za rehabilitaciju i poništio presudu kojom je Mihailović 15. jula 1946. godine bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije streljan. Sud je utvrdio da je sporna presuda doneta u nezakonitom procesu iz političkih i ideoloških razloga.

Na ovu odluku, shodno Zakonu o rehabilitaciji ne postoji pravo žalbe, tako da je ona konačna. Prvi zahtev za rehabilitaciju podneo je Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović 2006. godine, a kasnije mu se pridružilo još nekoliko udruženja i stranaka. Predlogu za rehabilitaciju pridružili su se 2009. godine Srpska liberalna stranka, sa Kostom Čavoškim na čelu, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, profesor međunarodnog prava Smilja Avramov i drugi.

Posebna Komisija utvrđuje tačnu lokaciju na kojoj je streljan, jer se pretpostavlja da su njegovi posmrtni ostaci prebačeni na drugu lokaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari