Aleksandrovič: Moskva vas koristi da uništi Evropu 1Foto: Arhiva

Ukrajinski ambasador u Beogradu Oleksandr Aleksandrovič izjavio je da Rusija koristi Srbiju kako bi stvorila haos i izazvala novi rat na Balkanu.

Aleksandrovič je to rekao u intervjuu za portal BIRN, a prethodno su svi mediji u Beogradu preneli izjavu ruskog ministra Sergeja Lavrova da je Srbija stavljena pred ultimatum Zapada, kao što je to bila i Ukrajina pre izbijanja oružanih sukoba 2014.

Aleksandrović je naveo i da ruski predsednik Vladimir Putin „ne mari za Srbiju“, već da našu zemlju koristi kao „još jedan instrument za uništenje Evrope“. „Rusija obučava srpske najamnike da ubijaju Ukrajince. Rusija je koristila srpske ekstremiste da izvedu državni udar u Crnoj Gori. Rusija ohrabruje srpski separatizam u Republici Srpskoj kako bi destabilizovala Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Aleksandrovič.

Nabrajajući ono što smatra nizom destabilizujućih akcija Rusije na Balkanu, on tvrdi da Rusija „koristi srpski faktor da destabilizuje Makedoniju, ima aktivnu ulogu u okretanju kosovskih Srba protiv kosovskih Albanaca i prodaje svoje avione Srbiji, kako bi stvorila tenzije sa Hrvatskom“.

Putin „ne mari za Srbiju“, već Srbiju samo koristi kao „još jedan instrument za uništenje Evrope“. „Da li je to ono što srpski narod zaista želi? Dozvoljavate Rusiji da vas koristi kako bi uništila Evropu u kojoj želite da studirate i radite. To nema nikakvog smisla“, izjavio je ukrajinski ambasador. On dodaje da zapadni zvaničnici zato traže od Srbije da „ne sedi na dve stolice“. Kaže i da je imidž Srbije u Ukrajini loš, uprkos povezanosti dva pravoslavna slovenska naroda i dugoj tradiciji kulturnih veza i saradnje. „Kada imate srpske političare koji putuju na Krim i čestitaju Putinu na ‘mudroj i snažnoj politici’, kada imate srpske najamnike, kada Srbija glasa u UN protiv Ukrajine – sve to naravno stvara negativnu sliku o Srbiji u Ukrajini“, kaže ukrajinski ambasador.

 

Ponovio je da Srbija „ne čini ništa kako bi sprečila svoje državljane da se bore u istočnoj Ukrajini“, gde je trenutno oko 300 Srba, mada je donela zakon kojim zabranjuje svojim državljanima da se bore na stranim bojištima.

„Ti srpski najamnici diskredituju srpsku naciju u očima prijateljskog ukrajinskog naroda, koji nikada ništa loše nije učinio Srbima“, istakao je Aleksandrovič. Podsetio je da Ukrajina nije priznala Kosovo i da ukrajinski parlamentarci ne putuju u Prištinu, ne priznaje kosovske pasoše, a utakmice igra na neutralnom terenu.

Vučićevo pismo zahvalnosti Šojguu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je juče ambasadora Ruske Federacije u Srbiji Aleksandra Čepurina, kome je uručio pismo zahvalnosti ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu za doprinos razvoju odnosa dveju zemalja. Vučić je u razgovoru rekao da će Srbija u međunarodnim odnosima štititi svoje nacionalne i državne interese, nezavisnost i suverenost u odlučivanju i slobodu, kao najvišu vrednost koju naš narod baštini, saopštila je pres-služba predsednika Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari