Aleksić: Nećemo praviti novi klub na štetu Tadićevog 1Foto: Stefana Savić

Iako Narodna stranka Vuka Jeremića nije učestvovala na prošlim parlamentarnim izborima, uskoro će dobiti svoj poslanički klub.

U toku su pregovori među opozicionim poslaničkim grupama, jer je cilj, kako kaže Miroslav Aleksić, poslanik i zamenik predsednika Narodne stranke, da se formira novi poslanički klub, ali da pritom ostali opozicioni poslanički klubovi ne ostanu bez većine.

– Ne žurimo sa formiranjem poslaničkog kluba, jer ne želimo da ostale opozicione poslaničke grupe, pre svega Socijaldemokratska stranka, u čijem sam sada poslaničkom klubu, ostane uskraćena za vreme za diskusiju. To je veoma važno u ovom trenutka kada vlast na svaki na čin degradira opoziciju, uskraćujući im pravo da govore. U ovom trenutku ja sam jedini izvorni predstavnik Narodne stranke, jer sam svoj Narodni pokret Srbije pridružio toj stranci. U parlament sam, međutim, ušao sa SDS-om Borisa Tadića, a u međuvremenu su se Sanda Rašković Ivić i Dijana Vukomanović pridružile Narodnoj stranci, ali su one u parlament ušle na listi drugih stranaka. Da bismo formirali poslanički klub potrebno je da nam se priključe još dva poslanika. U toku su razgovori i sa SDS Borisa Tadića, kako formiranjem nove poslaničke grupacije njima ne bi bila naneta šteta, odnosno da ne ostanu bez grupe – kaže Aleksić za Danas.

Narodna stranka u ovom trenutku ima poslanike u poslaničkom klubu Nova Srbija – Pokret za spas Srbije i Socijaldemokratska stranka. U poslaničkom klubu Za spas Srbije su pored Sande Rašković i Dijane Vukomanović još samostalni poslanici Đorđe Vukadinović i Slaviša Ristić, kao i Miroslav Markićević, poslanik Nove Srbije. Vukadinović i Ristić nisu se priključili Narodnoj stranci i kako saznajemo, nemaju nameru da to učine, a pritom su zadovoljni radom poslaničkog kluba u kome se sada nalaze i ne bi da bilo šta menjaju. Ni Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, nije za ishitreno formiranje novog poslaničkog kluba koji bi rezultirao raspadom postojećih klubova. Ona smatra da sa tim ne treba žuriti, pre svega zato što već naredne godine mogu uslediti novi parlamentarni izbori. „Nismo opterećeni formiranjem kluba, jer radimo aktivno na ujedinjenju opozicije“, kaže Rašković Ivić.

I Marko Đurišić , šef poslaničkog kluba SDS, smatra da pravljenje novih poslaničkih klubova možda i neće biti potrebno s obzirom na najave vlasti da bi mogli biti raspisani i vanredni parlamentarni izbori.

– Ne znam šta će se desiti, ali razgovaramo o svim mogućnostima i imamo dogovor da kakav god bio ishod, niko ne bude oštećen. Naravno da ćemo se dogovoriti sa Narodnom strankom, jer smo mi partneri u ovom poslu, kaže Đurišić za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari