Aleksić: O nacionalnim interesima Srbije vode se tajni pregovori 1Miroslav Aleksić Foto: NPS

Prvi potpredsednik Narodne Stranke i narodni poslanik Miroslav Aleksić pozvao je predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković da odgovori zašto ignoriše zahtev poslanika Narodne stranke o sazivanju posebne sednice o Kosovu i Metohiji.

Aleksić je od premijerke Ane Brnabić i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića zatražio da odgovore o čemu se pregovara u Briselu, šta je do sada dogovoreno, šta je za Srbiju neprihvatljivo rešenje za Kosovo i da li se potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma očekuje do kraja ove godine.

Na zvaničan zahtev za sazivanje posebne sednice do danas nismo dobili nikakav odgovor. Mi se danas suočavamo sa tajnim pregovorima o pitanjima koja se tiču nacionalnih interesa Republike Srbije, a na koji način se vode pregovori najbolje se vidi iz kontradiktornih izjava koje daju predstavnici vlasti počev od predsednika Republike, preko premijerke do svih drugih zvaničnika”, rekao je Aleksić.

On je podsetio na ishode dosadašnjih pregovora i na dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Od potpisivanja Briselskog sporazuma pa nadalje, Kosovu je dodeljen državni pozivni broj, predata kompletna sudska, izvršna i zakonodavna vlast, ustanovljeni granični prelazi. Ova vlast sastavila je vladu sa Ramušem Haradinajem sa kojim i danas vlada. Nakon toga je ubijen Oliver Ivanović, a vlast u Srbiji građanima je saopštila da nastavka briselskih pregovora neće biti dok se ne otkriju počinioci ubistva i nalogodavci“, naveo je Aleksić.

Aleksić je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da javnosti saopšti šta je uticalo na to da se briselski pregovori ipak nastave.

Pregovori u Briselu su nastavljeni uprkos činjenici da ubice Olivera Ivanovića nisu otkrivene. Videli smo i vest da je održan sastanak Srpske liste sa Ramušom Haradinajem na kome je tu delegaciju predvodio Milan Radojičić za koga je i sam Vučić rekao da nije bio u dobrim odnosima sa Ivanovićem i sad znamo da su se predstavnici srpske liste nakon tog sastanka vratili u kosovski parlament“, istakao je Aleksić.

Prema nujegovim rečima, sve se to dogodilo uprkos izjavi Vučića da je uslov za razgovor sa kosovskim Albancima „da nema napada na Srbe, nema pokušaja zauzimanja teritorija na severu, hapšenja kako kome padne na pamet. Vučić je dužan da objasni ovakve okolnosti i razloge za nastavak pregovora”.

Prvi potpredsendik Narodne stranke je podsetio da su građani proteklih mesec dana saznali da Vučić čita između 500 i 600 stranica o Kosovu, ali da i pored toga nema predlog za rešenje problema, iako je obećao da će sa tim predlogom pred poslanike izaći u aprilu. Čuli smo i da neće ništa potpisivati, da ćemo sada ići na referendum kako bi građani preuzeli odgovornost umesto njega za njegovu veleizdaju“, rekao je Aleksić. p

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari