Aleksić: Ponižavajuće subvencije poljoprivrednicima za gorivo 1Foto: Beta

Prvi potpredsednik Narodne stranke i član Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu Miroslav Aleksić izjavio je danas da su subvencije Vlade Srbije za dizel gorivo za poljoprivrednike ponižavajuće i višestruko manje od podsticaja isplaćivanih do 2012. godine.

On je dodao da država desetinama hiljada seljaka duguje milijarde po osnovu subvencija.

„Poljoprivrednici su pod ovim režimom osiromašili i nikada nisu imali manju podršku države. Ne može ni biti sredstava za naše poljoprivrednike jer vlast novac građana Srbije daje Arapima i Nemcima za podsticaje. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović više brine i o poljoprivrednicima iz vrha SNS-a, koji su dobili desetine hiljada hektara u Vojvodini, nego što brine o sprskom seljaku“, naveo je Aleksić u pisanoj izjavi.

Aleksić je dodao da nove subvencije iznose samo 1.200 dinara po hektaru, jer će poljoprivrednici moći da kupe 60 litara dizela po hektaru po ceni sniženoj za 20 dinara po litru.

„Vlastima su puna su usta suficita i ekonomskih uspeha, a daju 1.200 dinara po hektaru. Tako izgleda epohalna podrška ove vlasti srpskom seljaku. Subvencija od 1.200 dinara je tek polovina dnevnice radnika u poljoprivrednoj proizvodnji, nije čak ni cela dnevnica“, naveo je Aleksić.

Aleksić je podsetio da su 2012. godine, pre dolaska SNS-a na vlast, subvencije za dizel za poljoprivrednike iznosile i do 6.000 dinara po hektaru, u zavisnosti od vrste poljoprivredne proizvodnje, a da ih je naprednjački režim prvo prepolovio na 3.000 dinara, a potom i potpuno ukinuo 2015. godine.

„Seljaci u Srbiji su zbog toga pune četiri godine plaćali najskuplje gorivo u regionu“, naveo je Aleksić, i dodao da poljoprivrednici danas na privatnim benzinskim pumpama i bez državnih subvencija mogu da kupe dizel sa popustom do 15 dinara po litru.

„Vlada duguje milijarde seljacima, jer desetine hiljada zahteva za povraćaj po osnovu subvencija i podsticaja u poljoprivredi na koje poljoprivrednici imaju pravo stoje u Ministarstvu poljoprivrede od 2017. godine i 2018. godine i po njima nije obavljena isplata. Neka izmire dugovanja prema seljacima, pa onda neka govore o subvencijama“, istakao je Aleksić.

Aleksić je kao primer naveo da država nije isplatila poljoprivrednicima premiju za mleko iz jula 2018. godine.

„Vlada Srbije i ministar Nedimović su brutalno slagali da će svake godine povećavati budžet za poljoprivredu, a on nikada nije bio manji. Tri godine pričaju bajke malinarima, voćarima, ratarima i stočarima da će pomoći poljoprivredu pojeftiniti gorivo i dati subvencije“, naveo je Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari