Zbog fantomskih poslanika traže ostavku Maje Gojković 1Foto: Narodna stranka

Poslanici više opozicionih stranaka koji su nastavili bojkot sednice Skupštine Srbije ocenili su danas da je u republički parlament, pored fantomskih amnadmana, uvedena i jedna nova kategorija – fantomski poslanici.

Ti fantomski poslanici, koji su razrešeni funkcije potpisali su zahtev za sazivanje vanredne sednice parlamenta. Upravo zbog te činjenice opozicioni poslanici zatražili su hitnu i neopozivu ostavku predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković.

„Na zahtevu za sednicu su i potpisi Vesne Rakonjac i Željka Sušeca, koji više nisu poslanici vladajuće koalicije, jer su podneli ostavke. Ovaj falsifikat najbolje pokazuje kako SNS i njegovi koalicioni partneri vrše vlast i uništavaju sve institucije u Srbiji. Maja Gojković mora hitno da podnese ostavku jer je nedostojna funkcije predsednice parlamenta“, navodi Miroslav Aleksić, poslanik i potpredsednik Narodne stranke, dodajući da će protiv predsednice parlamenta biti podneta krivična prijava ,jer političku i pravnu odgovornost za ovakav skandal mora snositi prvenstveno predsednica skupštine, zbog ugrožava interesa države Srbije i njenih građana i jer je uništila parlament, koji bi trebalo da bude stub demokratije i predstavnički dom svih građana Srbije.

„Skupština više ne postoji, ona je potpuno urušena i uništena. Nelegalna je sednica koja je sazvana nelegalno, na osnovu falsifikata. Ovo je još jedan u nizu dokaza da poslanici Narodne stranke i Saveza za Srbiju, kao i drugi poslanici opozicije, opravdano bojkotuju parlament i da apsolutno ne bi trebalo davati legitimitet urušavanju najvišeg zakonodavnog tela“, istakao je Aleksić.

Tekuća sednica Skupštine Srbije , kako je pojasnio Dragan Vesović , zamenik šefa poslaničke grupe Dveri , sazvana je na inicijativu 154 poslanika, među kojima se našlo i ime Vesne Rakonjac, koja odavno obavlja funkciuju direktorke Uprave za biomedicinu ,kao i Željka Sušeca koji je ostavku na mesto poslanika u poslaničkoj grupi SNS podneo još 6.juna prošle godine.

„Kako je moguće da sednicu sazivaju bivši poslanici“, upitao je Vasović i dodao da pojavljivanje opozicije na konferencijama za štampu svakoga dana tokom kojih bojkotuju plenarna zasedanja, govori o tome da pripadnici opozicije poštuju instituciju Skupštine Srbije, ali ne poštuju način njenog rada.

“Ovakav način rada skupštine nije dobar, nije normalan i ne može dovesti nigde”, zaključio je Vesović, a Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije pojasnio je da su ti ”fantomski poslanici” razrešeni funkcije odlukom Administrativnog odbora, na čijem je čelu naprednjak Aleksandar Martinović”.

Vukadinović je primetio i da je vladajuća većina odustala od fantomskih amandmana koje je podnosila u proseku po 400, na prvi član prvog zakona, od decembra 2017. do sada. “To je već neki efekat, ali pokazuje da oni znaju šta čine… Skupština ovako kako je izgledala unazad godinu i nešto dana ne može i ne sme da izgleda. To je ruglo demokratije i parlamenta. U tome mi nećemo da učestvujemo i borimo se protiv toga“, kazao je Vukadinović,dok je Tatjana Macura, šefica poslaniučkogh kluba SMS, izračunala je da je vladajuća većina do sada podnela 4 200 fantomskih amandmana.

„Često smo govorili o praksi vladajuće većine da podnosi fiktivne amandmane na zakone kojima su sprečavali poslanike opozicije da daju svoje predloge. Danas tih amandmana nema, to je jasan dokaza da je njihov cilj bio sprečiti opoziciju da govori u parlamentu“, zaključio je Goran Ćirić, šef poslaničke grupe Demokratske stranke DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari