Aleksić: Vlast zadužila građane za još 207 miliona evra, prošle godine za 1,2 milijarde 1Miroslav Aleksić Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Potpredsednik Narodne stranke i poslanik Miroslav Aleksić izjavio je danas da vlast vodi katastrofalnu ekonomsku politiku zaduživanja gradjana i države i da planira novo zaduženje od 207 miliona evra, pošto je prethodnih godinu dana zadužila građane i državu za 1,2 milijarde evra i podigla ukupan dug na 24,5 milijardi.

„Naprednjački režim je za osam godina na vlasti zadužio državu za 10 milijardi evra i razorio institucije. Protiv njih se moramo boriti bojkotom sistema i zato pozivam sve građane u bojkot za Srbiju i da ne učestvuju na lažnim izborima najavljenim za 26. april“, rekao je Aleksić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Aleksić je istakao da će „lažni izbori samo produžiti osmogodišnju vladavinu Aleksandra Vučića, koju će obeležiti laž do laži i prevara do prevare“.

Potpredsednik Narodne stranke je naveo da dok traje zaduživanje nema govora o napretku o kojem vlast laže gradjane, i dodao da zbog loše ekonomske politike režima Srbiju godišnje napusti 70.000 ljudi.

„Danas je u Srbiji dobro samo onima koji su na vlasti i tajkunima i firmama bliskim režimu, jer institucije gotovo i da ne postoji u Srbiji, poslovi se ugovaraju po cenama mnogo većim od uobičajenih, grade se stadioni, fontane, jarboli, auto-putevi su duplo skuplji nego u normalnim vremenima kada se taj posao dobijao na tenderu“, rekao je Aleksić.

Aleksić je precizirao da je za izgradnju Moravskog koridora predviđeno 900 miliona evra, umesto 500 miliona.

„U Srbiji istovremeno živi 1,8 miliona stanovnika koji su na ivici apsolutnog siromaštva, što znači da je svaki četvrti građanin Srbije na ivici siromaštva – to je slika današnje Srbije“, naveo je Aleksić.

Aleksić je podsetio da poljoprivredni proizvođači u Srbiji dizel plaćaju 165 dinara za litar, a pre dolaska naprednjačke vlasti litar su plaćali 110 dinara.

„Otkupna cena mleka bila je 30 dinara za litar za male poljoprivredne proizvođače, a danas je 25 dinara, otkupna cena malina je 2011. godine bila 200 dinara za kilogram, a danas je izmedju 80 i 120 dinara. Cena pšenice je danas 15 dinara za kilogram, a 2011. godine bila je 28 dinara, cena kukuruza je bila 24 dinara, a danas je 16 dinara“, rekao je Aleksić.

„To je politika uzimanja novca iz džepova građana koji se potom troši na besmislene projekte – grade Beograd na vodi, kule i dvorce, a građani beže iz Srbije jer ne mogu da sastave kraj sa krajem. Milion i po poljoprivrednika danas gleda kako će da sastavi kraj sa krajem, jer im je potrebno šest litara mleka za jedan litar nafte – to je ekonomska politika svih Vučićevih vlada u prethodnih osam godina“, dodao je Aleksić.

Aleksić je naveo da vlast govori o prosečnoj plati od 500 evra, ali da, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, medijalna plata, odnosno plata koju prima 50 odsto zaposlenih iznosi tek 360 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari