Aleksić: Vreme je za ujedinjenje opozicije 1

Gubitak vlasti u Beogradu za SNS bi značio početak kraja vladavine na nivou države i zato se oni boje beogradskih izbora, zato se tako posvećeno pripremaju i zato su u kampanji već godinu dana – poručuje u razgovoru za Danas potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

Prema njegovom viđenju, vlast ovog režima nije zasnovana na realnim rezultatima, već na manipulaciji koja se vrši kroz medije. Aleksić ocenjuje da takvi režimi brzo stvaraju veliku podršku, ali da ona u datom trenutku istom brzinom ume rapidno da opadne. On smatra da su ljudi u Beogradu informisaniji od onih u ostatku Srbije, te da je zato njima sasvim jasno da ovaj režim devastira sve čega se dotakne.

– Beograđani sad već jasno vide da su nesposobni kadrovi vladajuće partije od prestonice Srbije, od privrednog i univerzitetskog centra, napravili grad u kome se građani ne osećaju sigurno, grad noćne zabave i svetlećih fontana i zato verujem da će se na izborima izjasniti za promene koje će biti upravo to, početak kraja vladavine SNS na nivou cele države – istakao je Aleksić.

On je svestan da će borba opozicije za fer izborne uslove i prevazilaženje medijske blokade biti veoma težak posao i dodaje da je verovanje da će sadašnji režim pokazati minimum demokratičnosti, te da će konačno uraditi nešto po pitanju stvaranja fer uslova za izbore, bilo puko gubljenje vremena. Aleksić je nezadovoljan zbog toga što je opozicija sadašnjoj vlasti dopustila da manipulacija putem režimskih medija dobije izuzetno ozbiljne razmere, a kao način da se stanje barem malo popravi ističe konstantno zalaganje za slobodu medija i to tehnikom od „čoveka do čoveka“.

Na pitanje kolika je verovatnoća da zajedno sa prestoničkim budu raspisani i izbori za parlament, Aleksić odgovara da kada jedan čovek u državi odlučuje o svemu, ne može se govoriti o izvesnosti ni po jednom, pa ni po tom pitanju.

– Izbori na nivou Republike ne predstavljaju problem za Narodnu stranku – mi smo spremni za njih, radili smo na osnivanju i učvršćivanju odbora mesecima. Međutim, moram da istaknem da još jedni izbori jesu problem za Srbiju, za sve građane koji trpe posledice stalne predizborne kampanje kroz koju vlast troši gomilu novca iz budžeta. Problem su zbog toga što u takvom permanentnom predizbornom stanju nema ni stabilnosti, ni strategije razvoja, te što će se posledice takvog poigravanja državom osećati i u budućnosti – upozorava Aleksić.

Upitan da li će novoformirana Narodna stranka uspeti da ujedini takozvanu „prvu“ i „drugu“ Srbiju, Aleksić naglašava da podela na „nacionalnu“ i „građansku“ Srbiju nije prirodna i objašnjava da je to veštačka tvorevine režima koji se, u nedostatku rezultata, bavi izazivanjem sukoba i proizvodnjom takvih podela u skladu sa principom „zavadi pa vladaj“. Po njegovim rečima, cilj Narodne stranke je da ujedini Srbiju i da svojim delovanjem pokaže da se istovremeno može boriti za nacionalne interese, kao i zalagati za pune građanske slobode i prava. Ipak, Aleksić je svestan da se to neophodno pomirenje neće desiti preko noći i lako, ali je siguran da će se taj proces na kraju uspešno završiti.

On ne želi da licitira imenima o tome sa kojim opozicionim političkim subjektima je Narodna stranka, pored Pokreta slobodnih građana, spremna da sarađuje na beogradskim izborima, ali napominje da je siguran da će ih biti više. Aleksić otkriva da su vođeni razgovori sa skoro svim opozicionim strankama i da se većina složila da je vreme da se prevaziđu uskostranački i lični interesi – da je vreme za ujedinjenje. Potpredsednik Narodne stranke je ubeđen da će ta većina na predstojećim izborima u glavnom gradu to i dokazati.

Što više opozicionih klubova

Na pitanje da li razmišlja da napusti poslanički klub SDS – Narodni pokret, Aleksić odgovara da sa poslanicima SDS ima odličnu saradnju koja će se sigurno nastaviti, ali je pitanje da li će to biti kroz jedan ili dva poslanička kluba. „Zajedno radimo na tome da imamo što više opozicionih klubova jer na taj način opozicioni poslanici dobijaju više vremena da se njihovo mišljenje čuje u parlamentu“, kaže Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari