Aljbin Kurti: Ovo su poslednji udarci vlasti 1Foto: EPA/ ARMANDO BABANI

Vlast na Kosovu goni naš pokret otkako smo se „rodili“ 2005. godine. Posle i pre policije tu su tužioci i sudije.

A iznad i ispod njih poznati političari i njihovi ne baš poznati državni službenici. Pošto su propali napadi njihovim medijima, upereni prema nama, sada im je jedina moć fizička snaga. Mi pobeđujemo na izborima. Ovo su im poslednji udarci. Prošlo je vreme kad su nas držali mesecima i godinama u zatvoru, kaže za Danas Aljbin Kurti, osnivač i poslanik pokreta Samoopredeljenje, komentarišući određivanje pritvora za poslanike Samoopredeljenja. Naš sagovornik se, inače, trenutno nalazi u zatvoru, a izjave je dao između dva hapšenja.

Upitan kakvu će saradnju imati gradonačelnici Prištine i Prizrena, koji su iz redova Samoopredeljenja, sa Vladom u Prištini i da li očekuje probleme, Kurti ukazuje da će „biti saradnje sa naše strane, za dobrobit svih građana u opštinama gde smo mi pobedili“.

– Biće problema sa strane vlade za njihovu sopstvenu korist. Znači, biće saradnje, ali i borbe, poručuje Aljbin Kurti.

Kurti je najpre uhapšen 24. novembra ispred kosovskog parlamenta, po nalogu Osnovnog suda u Prištini, zbog neodazivanja na sudski poziv po optužbi za bacanje suzavca u skupštini tokom prethodnog parlamentarnog saziva. Istom prilikom uhapšene su dve poslanice Samoopredeljenja – Aljbuljena Hadžiju i Donika Kadaj Bujupi. Oni su sprovedeni u pritvorsku jedinicu Osnovnog suda u Prištini i određen im je jednomesečni pritvor, a potom je kosovski Apelacioni sud odlučio da se Kurtiju i Kadaj Bujupi odredi mera kućnog pritvora, dok je Hadžiju puštena da se brani sa slobode. Kurti i Kadaj Bujupi ponovo su uhapšeni u ponedeljak uveče jer su prekršili mere kućnog pritvora kako bi prisustvovali proslavi pobede Samoopredeljenja u Prištini na lokalnim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari