Altman: Beograd da se distancira od uhapšenih 1Foto: Fonet/AP

Činjenica da su parlamentarni izbori u Crnoj Gori protekli u napetoj atmosferi, uključujući hapšenje 20 građana Srbije u CG na dan glasanja, najverovatnije neće ugroziti odnose Beograda i Podgorice, kažu za Danas stručnjaci za region.

Ipak, pojedini naši sagovornici ne isključuju mogućnost da su neke „struje“ nastojale da stvore „postizborni haos“.

Momčilo Radulović, predsednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, navodi za da Danas da ne veruje da će najnovija situacija sa terorističkom grupom uticati značajnije na odnose Crne Gore i Srbije.

– Odnosi su danas na najvišem nivou u proteklih 15 godina i ne vjerujem da je angažman pomenute grupe imao bilo kakvih dodirnih tačaka sa zvaničnom Srbijom. To su snažno demantovali i najviši zvaničnici srpske vlade. Ono što je vjerovatnije jeste da su pojedine ‘terazijske’ srpsko-crnogorske struje iz prošlih vremena, ostaci starih bezbjednosnih, političkih i poslovnih struktura, koje ne mogu da se pomire sa crnogorskom nezavisnošću, u komunikaciji sa najmanje jednom stranom obavještajnom službom i pojedinim akterima crnogorske političke scene, pokušale da doprinesu kreiranju postizbornog haosa u scenariju koji se već dugo paralelno pripremao na nekoliko adresa, konstatuje naš sagovornik.

Radulović tvrdi da se „ovaj opasni scenario kreira više od godinu dana i imao je i lokalne i regionalne, ali i snažne međunarodne aktere, međutim nije uspješno sproveden u djelo, jer nije imao uporište u političkoj realnosti“.

– U ovom scenariju je učestvovalo više subjekata koji nijesu bili međusobno povezani, ali su imali isti ili sličan cilj. U maloj Crnoj Gori se zapravo vodio i globalni sukob, srećom po nas, manjeg intenziteta i sa relativno predvidivim političko-obavještajnim metodama. Zbog toga ova pobjeda Đukanovića nema samo veliki značaj za Crnu Goru i njenu stabilnost, već i za cijeli region, pa i šire međunarodne odnose, jer zapravo predstavlja uvod u značajnije reduciranje ruskog političkog i bezbjednosnog uticaja na području Zapadnog Balkana, smatra Momčilo Radulović.

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, ocenjuje za Danas da je prerano donositi bilo kakve zaključke u vezi da hapšenjem, s obzirom da su nejasne okolnosti i pozadina.
– Crna Gora sada očekuje proces konstituisanja nove vlade, kojem prethode pregovori. Za očekivati je da će DPS predstavljati okosnicu buduće vlade. Imajući u vidu izjave koje su prethodile izbornom procesu, tokom kampanje, a koje su govorile u prilog tome da odnosi između Srbije i Crne Gore nikad nisu bili bolji, verujem da će u bilateralnim odnosima biti zabeležen pozitivan kontinuitet, ističe naša sagovornica.

Franc-Lotar Altman, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bukureštu, ukazuje za Danas da su u Crnoj Gori bili očekivani protesti tokom i nakon izbora onih koji se protive Đukanovićevom NATO pravcu, odnosno protesti „proruskih i prosrpskih snaga“.

– Da li su zaista planirani napadi na zgradu parlamenta ili na premijera Đukanovića, ostaće nejasno, ali to ne treba da ugrozi zvanične odnose između Podgorice i Beograda jer nijednoj strani nije u interesu da se komplikuju politički odnosi. Naravno, Beograd treba da se jasno distancira od ovih ljudi, a Podgorica će to prihvatiti, poručuje sagovornik Danasa.

Sastanak pregovaračkih timova

Dvodnevni sastanak članova timova Srbije i Crne Gore za pregovore sa EU održan je proteklog vikenda u Herceg Novog, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija CG i Fondacije Konrad Adenauer. Kako je saopštila crnogorska vlada, članovi pregovaračkog tima CG su kolegama iz Srbije „prenijeli dosadašnja iskustva iz vođenja pregovora, s fokusom na ispunjavanje privremenih mjerila u 23. i 24. poglavlju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari