Altman: Dačić mora da shvati da je Kosovo izgubljeno 1Foto: FoNet Slobodan Miljević

Apsolutno podržavam izjavu nemačkog zvaničnika Mihaela Rota jer ulaskom Srbije u EU Srbija se obavezuje da će se držati vanjskopolitičke pozicije EU.

EU nije samo unija ekonomskih interesa nego i politička unija koja mora imati zajednički interes zaštite demokratskih vrijednosti prema unutra a i prema van. Samo takva EU može dugoročno održati svoju stabilnost, kaže za Danas Josip Juratović, poslanik nemačke Socijaldemokratske partije u Bundestagu, komentarišući poruku državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke „ako je Srbija odlučna u svojoj nameri da bude EU, a ne Rusije, onda vas Nemačka podržava u tom pravcu“. Rutova izjava izazvala je oštru reakciju šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, koji smatra da su takve reči „najblaže rečeno neumesne i uvredljive“.

Juratović napominje za naš list da „nitko ne osporava tradicionalne prijateljske odnose Srbije ili bilo koje druge zemlje EU prema Rusiji, ali ti tradicionalni i kulturološki odnosi ne smiju stavljati u pitanje zajednički vanjskopolitički stav EU“.

– Nažalost, nama je tradicionalno i kulturološki poznato u regiji Zapadnog Balkana da nema gotovo niti jedne poruke a da pojedinci od nje nisu spremni napraviti problem pa čak i skandal. Ipak, na sreću zdrav razum i konstruktivno razmišljanje u Srbiji i regiji sve više prevladava na putu Srbije u bolju budućnost, poručuje poslanik nemačkog parlamenta.

Franc-Lotar Altman, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bukureštu, ocenjuje za Danas da je ministar spoljnih poslova Srbije „u bliskoj prošlosti suviše često flertovao sa Moskvom, kritikujući i osuđujući Brisel ili Berlin, uz naglašavanje da je istinski prijatelj Srbije samo Rusija, što je iziritiralo EU u isto vreme kada je Vučić u Berlinu tvrdio da je budućnost Srbije nedvosmisleno u EU“.

– Dačić mora da shvati da je Kosovo izgubljeno, a korišćenje podrške Moskve u vezi sa pitanjem statusa Kosova kao jedinog argumenta da se treba osloniti na Rusiju i opirati EU je besmisleno. Zapravo, na Zapadu preovladava stav da bi Dačić više voleo da je Rusija a ne EU prvi partner Srbije, a on sam treba da se zapita zašto postoji takva impresija, konstatuje Altman.

Najnovija neodmerena reakcija ministra Dačića na izjavu zvaničnika nemačkog ministarstva ugrožava evropsku budućnost Srbije i mir i stabilnost u regionu, navodi se u saopštenju Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića. U saopštenju LDP ističe da nema razumevanje za politiku vlade koja toleriše tenzije koje određeni članovi vlade uporno generišu i nervozu koju oni pokazuju pri samoj pomisli da ovo društvo može postati ravnopravni saradnik i saveznik zapadnih zemalja.

SNP Nenada Popovića sa druge strane, navodi da je Rot „izrekao sramnu laž kako Srbija razmišlja da bude deo Rusije“. „Podsećamo nemačkog diplomatu da Srbija ne može biti deo Rusije, zato što Rusija i Srbija ne baziraju svoje odnose na ucenama, uslovljavanjima i na lažima, već na vekovnom bratskom savezništvu, a pogotovo u dva svetska rata, i to baš protiv Nemačke“, ističe SNP. Dodaje se da Srbiji nije potrebna podrška EU koja se i sama nalazi pred raspadom.

Uzajamna zahvalnost

Mihael Rot je juče u Beogradu preneo zahvalnost premijeru Aleksandru Vučiću na posvećenosti održavanju političke stabilnosti na Zapadnom Balkanu, dok mu je srpski premijer uzvratio prenoseći zahvalnost na podršci kancelarke Angele Merkel i vlade u Berlinu evropskoj integraciji, kao spoljnopolitičkom prioritetu Srbije, saopšteno je iz srpske vlade. Oba sagovornika konstatovala su da odnose Srbije i Nemačke „odlikuje dobra i intenzivna saradnja u svim oblastima“. Vučić je ponovio da Srbija želi da bude pouzdan i odgovoran partner Nemačkoj i drugim zemljama EU. Nemački zvaničnik razgovarao je juče i sa predsednicom parlamenta Majom Gojković, koja je naglasila da Srbija ostaje posvećena punopravnom članstvu u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari