Ambasada SAD: Želimo da radimo sa Vladom 1Foto: Stanislav Milojković

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kajl Skot poručio je večeras da je Ambasada SAD spremna sa radi sa Vladom Srbije kako bi se ubrzao put Srbije ka evropskim integracijama, ojačala E-uprava i povećala transparentnost.

Govoreći na Generalnoj skupštini Američke privredne komore (Amcham), on je ocenio da će Srbija biti na uzbudljivom putu još većeg privrednog rasta ako se, uprkos preprekama, nastave ekonomske reforme.
 
Budite lideri u promenama i verujem da možemo otključati najveće potencijale Srbije, rekao je Skot i napomenuo da nema nikakavog razloga da Srbija, uz sve svoje prednosti, ne postane glavna pogonska snaga privrede jugoistoka Evrope.
 
Skot je naglasio da je Srbija konkurentna zemlja, ima dobro obrazovanu radnu snagu, pregovara sa Evropskom unijom i sarađuje sa Rusijom i Turskom.
 
Kada sam bio ovde prošle godine istim povodom bio sam u zemlji samo deset dana, ali sam imao priliku da se upoznam sa vašim radom i postignuća komore bila su vredna pažnje u 2016. godini, naglasio je američki ambasador.
 
Mi smo predvodnici u poslovanju, nudimo stručna znanja, raspravljamo o značajnim pitanjima, privredi, poreskoj  politici, o svim izazovima i problemima, rekao je Skot.
 
On je izneo podatak da američke kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 16.000 ljudi i ocenio da imaju veliki uticaj na poslovno okruženje. Vi prenostite poslovne vrednosti i socijalnu odgovornost na srpke kompanije, utičete na Srbiju i stvarate novu i bolju budućnost za generacije koje dolaze, predočio je Skot.
 
On je poručio da je posebno ponosan na nagradu Poslovnog heroja koju Američka privredna komora dodeljuje izuzetnim pojedincima i organizacijama.
 
Vi ste heroji, poručio je ambasador kompanijama članicama AmCham, jer otvarate radna mesta i pomažete ljudima da se povežu sa svojom zajednicom i da žive dostojanstveno.  Obećavam da će Ambasada SAD u Srbiji učiniti sve što je u njenoj moći da vam pomogne da promovišete reforme, otvarate nova radna mesta, podstičete ekonomski rast i jačate konkurentnost Srbije, rekao je Skot.
 
Predsednik Američke privredne komore Zoran Petrović ocenio je da je 2016. godina, u kojoj je komora proslavila 15 godina rada u Srbiji, bila veoma dobra.
 
Protekla godina bila je uspešna na mnogo načina. Napravili smo važne korake kada se radi o pobljšanju poslovnog okruženja i platforme poslovanja za naše komapnije članice, rekao je Petrović i napomenio da 200 kompanija, članica
AmCham, zapošljava 100.000 radnika.  Radimo skoro četiri meseca sa novom Vladom Srbije, borimo se zajedno protiv sive ekonomije i imali smo u tome uspeha, rekao je Petrović, a ponosni smo i na naše aktivnosti u reformi obrazovanja.
 
Petrović je pozdravio odluku Vlade Srbije da se 23 inovativna leka, posle zalaganja AmCham, nađu na pozitivnoj listi.  On je, međutim, upozorio da predvidljivost poreskih i neporeskih opterećenja nije poboljšana i da smo prošli drugi decembar u kojem je bilo promena u zakonima o porezima bez odgovarajuće rasprave, o čemu su predstavnici komore
otvoreno razgovarali sa Vladom.
 
Poreski zakoni se menjaju bez javne rasprave, parafiskalna reforma nije završena, ali došlo je do promene u zdravstvu i u zaštiti životne sredine, rekao je Petrović.
 
Tokom večeri očekuje se izbor guvernera Izvršnog odbora Američke privredne komore, kao i dodela nagrade Poslovni heroj. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari