Ambasador Biščević: Skinućemo nagomilanu prašinu u odnosima Srbije i Hrvatske 1Hidajet Biščević Foto: FoNet/ Instagram predsednika Srbije

Novi ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Hido Biščević izjavio je da je za njegovu zemlju Srbija izuzetno važan sused i partner i da mu je glavni cilj „otvaranje granica, u najširem smislu – mentalnom, političkom, civilizacijskom…- i izalazak iz ‘zatočeništva prošlosti'“.

„Ukratko, pratiti i podupirati europski put Srbije, kako bi se cijeli ovaj dio europskog juogistoka situirao u europski sigurnosni i vrijednosni prostor“, rekao je Biščević, na novi Nedeljnik.

Kako je govoreći o njegovim glavnim zadacima u Srbiji, istakao je da veruje da ćemo, kad skinemo pandemijske maske, „skinuti i dosta nagomilane prašine u našim odnosima i prozračiti prostore naših budućih odnosa i suradnje“.

„Još jednom, dakle – Srbija je doista važna za Hrvatsku, doista želimo svojevrsni proboj u našim odnosima, doista želimo da obje zemlje prepoznaju nove povijesne okolnosti, da se uklonimo iz obrazaca naslijedjene povijesti, da iskoračimo iz matrice podozrenja i nametanja, da doista razvijemo odnose ravnopravnosti, uzjamnog poštovanja, nemiješanja u unutarnje poslove, na jednak način oslonjeni o europske vrijednosti demokracije, vladavine prava, ljudskih prava…“, naglasio je Biščevič.

„Nisam, naravno“, nastavio je Biščević, „naivan, stoljeće života u raznim oblicima i sustavima bivših zajedničkih država, s različitim ‘povijesnim pamćenjima’, ne prevladava se preko noći“.

„Ali, zakasnimo li, u sadanjim povijesnim okolnostima… znate kako se kaže: kad države ne brinu o sebi, netko se drugi uvijek pobrine za njih. I na kraju, sa stanovišta ozbiljne politike, sretna je okolnost da Srbija i Hrvatska, izuzmemo li te ‘psihologijske naboje’ i ‘verbalne buke’ koje se vuku za nama zbog prošlosti, u realnim odnosima nemaju nekih velikih, prijetećih otvorenih pitanja“, rekao je.

„Nema teritorijalnih pretenzija, nema zadiranja u političke sustave, nema ozbiljnih destabilizacijskih ambicija“, dodao je Biščević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari