Ambasador Đukić: Božović je trebalo da bude ranije proteran 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Diplomata i bivši ambasador Srećko Đukić izjavio je danas da je proglašenje ambasadora Vladimira Božovića za personu non grata u Crnoj Gori u prvom trenutku bilo „iznenađenje“, ali da kada se zna suština i jednog i drugog režima postavlja se pitanje zašto se to ranije nije desilo. 

Đukić je agenciji Beta kazao da karakter ličnosti igra ključnu ulogu.

„Ivo Andrić je bio ambasador Kraljevine Jugoslavije u Berlinu kada je potpisivan Trojni pakt, a mi to do Andrićeve smrti nismo znali. Andrić je igrao takvu ulogu da diplomata ne treba da se vidi. Ovde je sada sve obrnuto“, rekao je Đukić.

Prema njegovim rečima, nije stvar ambasadora da u zemlji u kojoj se nalazi komentariše unutrašnje političke prilike.

„Pogotovo ne sme da komentariše ono što on lično ne voli ili što zvanična politika njegove zemlje ne voli. Obaveza ambasadora je da unapređuje odnose dve zemlje“, naveo je ambasador.

Đukić je podsetio da prethodni ambasador Zoran Bingulac nikada nije komentarisao političke prilike u Crnoj Gori iako su i tada postojale polemike oko dve crkve, Podgoričke skupštine ili Mojkovačke bitke.

„Ambasador Bingulac se klonio jevne reči jer bi svaka njegova reč u bilo kojem smeru bila dolivanje ulja na vatru. Da je on podržavao srpske partije u Crnoj Gori ili da je istrajavao na pozicijama zvaničnog Beograda verovatno bi bio proteran, a da je bio na strani režima u Crnoj Gori bio bi opozvan od strane Beograda“, ocenio je on.

Đukić kaže da je zadatak ambasadora da „igra na žici nemoguću igru“.

„Očito je da mi više nemamo takvih ambasadora. Ovaj sadašnji ambasador koji je proteran ne zaslužuje da se vrati u Crnu Goru jer je pao na ispitu“, kazao je Đukić.

Na pitanje zašto ambasador Božović nije reagovao na više upozorenja crnogorske vlade, Đukić kaže da je o reakcijama režima Mila Đukanovića na njegove javne stavove morao da obavesti vladu u Beogradu.

„Na osnovu toga je morala da usledi instrukcija iz Beograda da ne istupa po temama koje štete srpsko-crnogorskim odnosima ili ‘nastavite ambasadore da dolivate ulje na vatru’. Treća mogućnost je da vlast u Beogradu nije reagovala pa je Božović nastavio da nastupa po svojoj inerciji“, ocenio je ambasador.

Đukić kaže da „Božović nije samoubica“ da radi protiv sopstvene karijere i da je za sve svoje javne istupe imao saglasnost Beograda.

Dodao je da devastacija srpske diplomatije traje još od vremena Slobodana Miloševića, i da osoba kao što je Vladimir Božović po ničemu ne zaslužuuje da bude ambasador.

Da se srpska diplomatija već godinama nalazi u ozbiljnom problemu, kazao je Đukić, svedoči i primer od pre par godina kada je iz Severne Makedonije povučen kompletan personal iz ambasade Srbije u Skoplju, „što se ne dešava ni u ratnim uslovima“.

Na pitanje kako komentariše poništavanje recipročne odluke Vlade Srbije da crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića proglasi za personu non grata u Srbiji, Đukić kaže da je ta odluka bila „ishitrena“.

„Diplomatija nije novinarstvo, pa da se odmah reaguje na neku vest. Diplomata nema prava na grešku. Trebalo je sačekati da se slegne prašina, pa posle par dana doneti adekvatnu recipročnu odluku“, objasnio je ambasador.

Dodao je da je ta odluka najverovatnije poništena nakon telefonskog poziva nekog od zvaničnika iz Evropske komisije.

On je naglasio da se ambasadori retko proteruju, i da u poslednjih 30-40 godina nije bilo ovakvog incidenta u međunarodnim odnosima.

„Kada odložite recipročnu odluku, vi zapravo demonstrirate snagu svoje pozicije, da ne napravite grešku kao što je sada Srbija sa ishitrenošću napravila grešku i sama sebi pljunula u usta“, kazao je Đukić.

Ambasador Đukić: Božović je trebalo da bude ranije proteran 2

Upitan da li je odlukom da protera ambasadora Božovića odlazeća crnogorska vlast htela da ostavi u nasleđe još lošije odnose sa Srbijom, Đukić kaže da su to medijske špekulacije jer na čelu Crne Gore ostaje predsednik Đukanović koji ima pun kapacitet kada je u pitanju postavljanje ambasadora i predavanje akreditivnih pisama.

Na pitanje Bete da li postoji mogućnost da se Božović vrati na mesto ambasadora u Crnoj Gori, Đukić ističe da je Božović izgubio dignitet ambasadora.

„Božovića vlast može da pošalje za ambasadora u neku drugu zemlju, ali njemu u Crnoj Gori više nema mesta. Ako bi srpski režim pokušao da vrati Božovića u Podgoricu, to bi izazvalo nove tenzije između dve zemlje“, ocenio je ambasador.

Na pitanje kako vidi rasplet situacije, Đukić kaže da srpsko-crnogorski odnosi pri sadašnjim političkim akterima na obe strane, ne vode ka evropskom karakteru dobrosusedskih odnosa.

„To će trajati sve dok se ne zamene političke garniture u obe zemlje. Srpski režim nema odlike evropskih vrednosti, a nisam siguran da nove snage u Crnoj Gori mogu da do kraja instrumentalizuju evropski put Crne Gore“, kazao je Đukić.

Upitan ko je iz ove situacije imao korist, a ko štetu, Đukić kaže da je Srbija izvukla još jednu „debelu“ štetu.

„Srbija se još jednom obrukala na diplomatskom polju i apsolutni je gubitnik. Ne verujem da je Crna Gora nešto dobila, ali sigurno nije toliki gubitnik kao Srbija“, zaključio je ambasador Srećko Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari