Ambasador Španije: Koje su Čankove kvalifikacije da ocenjuje demokratičnost Španije 1Nenad Čanak Foto: Fonet/ Nenad Đorđević

Ambasador Španije u Beogradu Migel Fuertes reagovao je danas na izjavu lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka o nedemokratičnosti referenduma u Kataloniji, ocenjujući da ne zna koje su Čankove kvalifikacije da ceni demokratičnost Španije.

Fuertes je u saopštenju naveo, da zbog iznetih „pitoresknih mišljenja“ i u želji da doprinese njegovoj boljoj informisanosti dostavlja Čanku izveštaj Indeks demokratije za 2018. koji je sačinio Ekonomist intelidžens junit (EIU), deo Grupe Ekonomist koji se bavi istraživanjima i analizama, i iz kojeg se vidi da je Španija jedna od 20 zemalja na svetu „sa punom demorkatijom“.

Ambasador je lideru LSV uz pismo dostavio i deo izveštaja organizacije Fridom haus „Sloboda u svetu 2019“ u kojem je Španija, kako je naveo, dobila 94 poena, kao Estonija, Island i Nemačka.

Čanak je juče u saopštenju naveo da je Delegacija LSV bila u Kataloniji da bi pratila demokratičnost referendumskog procesa, koji se, prema njegovim rečima „završio masovnim kršenjem ljudskih prava i držanjem političkih zatvorenika u Španiji“.

„Ne želimo da zatvaramo oči pred očitim i masovnim kršenjima ljudskih prava, ma gde se ono događalo“, dodao je Čanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari