Ambasador Srbije u CG pozvan na razgovor zbog paljenja crnogorske zastave 1ilustracija Foto: M. Ljuna

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore saopštilo je da najoštrije osuđuje sinoćnji pokušaj paljenja crnogorske zastave ispred zgrade Ambasade Crne Gore u Srbiji kao i da je ambasador Vladimir Božović pozvan na razgovor u MVP.

“Nasrtaj na ambasadu i državne simbole susedne i prijateljske zemlje i članice NATO, a u stvari neometani nacionalistički pir, apsolutno je neprihvatljiv. Iako je atak na ambasadu bio najavljen još pre dva dana i trajao više od sat vremena, nerazumljivo je da organi bezbednosti Republike Srbije nisu učinili gotovo ništa da onemoguće pirotehničke orgije i napad na državne simbole Crne Gore“, navodi se u saopštenju ministarstva Crne Gore.

Stotine navijača Crvene zvezde protestovalo je sinoć ispred Ambasade Crne Gore u Beogradu. Tokom protesta je raketama za vatromet gađana zastava Crne Gore.

U saopštenju se navodi da je obaveza zemlje da osigura normalno funkcionisanje i bezbednost diplomatsko-konzularnih predstavništava drugih država i da spreči incidente koji mogu negativno da utiču na bilateralne odnose.

“Pozivamo Vladu Republike Srbije da, u skladu sa svojim nacionalnim zakonodavstvom i međunarodnim konvencijama hitno reaguje na ovaj vandalski čin i da nadležni organi što pre preduzmu odgovarajuće mere protiv organizatora i počinilaca koji narušavaju bezbednost prostorija Ambasade Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije osudilo paljenje zastave Crne Gore

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije najoštrije je danas osudilo paljenje crnogorske zastave na zgradi ambasade te zemlje u Bepgradu ocenivši da „to ide na ruku onima koji odgovornost za krizu u Crnoj Gori pokušavaju da prebace na Srbiju“.

Ne ulazeći u komentare različitih izjava iz Crne Gore u kojima se pokušava odgovornost za krizu u Crnoj Gori lažno prebaciti u Srbiju, a ne zbog donošenja Zakona o slobodi veroispovesti, koji je uperen protiv srpskog naroda i SPC, Ministarstvo spoljnih poslova najoštrije osuđuje paljenje crnogorske zastave, objavljeno je na sajtu tog ministarstva.

Takav čin samo ide na ruku neprijateljima srpskog naroda i narušava ugled Srbije, kao ozbiljne države koja se zalaže da se dijalogom i u miru rešavaju problemi u regionu, a u ovom slučaju u Crnoj Gori, dodaje se.

Premijer Crne Gore Duško Marković rekao je da se sinoć u Beogradu desio još jedan necivilizacijski atak na Ambasadu Crne Gore i crnogorsku zastavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari