Ambasador Srbije u Crnoj Gori odbio da primi protestnu notu 1Foto: Fonet/Aleksandar Barda

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović danas je, shodno instrukciji Ministarstva spoljnih poslova Srbije, odbio je da primi protestnu notu Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, saopšteno je iz resora ministra Srđana Darmanovića.

Božović je pozvan danas na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova (MVP) kako bi mu bila uručena protestna nota povodom nedavnih dešavanja ispred prostorija Ambasade Crne Gore uBeogradu i sinoćnjeg pokušaja paljenja crnogorske zastave.

Kako je saopšteno iz MVP, generalni sekretar Miodrag Kankaraš uložio je protest Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore najoštrije osuđujući višestruke pokušaje paljenja crnogorske zastave i nasrtaja na prostorije Ambasade, pri čemu su izostale reakcije državnih zvaničnika Republike Srbije.

„Pojedinim istupima javnih ličnosti u prethodnom periodu dovodi se u opasnost bezbednost naših diplomata“, naglasio je Kankaraš.

On je istakao očekivanje da će zvanični Beograd odmah reagovati u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima u cilju obezbeđenja nepovredivosti prostorija Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji, kao i nepovredivosti državnog znamenja Crne Gore.

Kankaraš je naveo da su nekontrolisani protesti ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu, necivilizacijsko ponašanje učesnika protesta i pokušaj paljenja državne zastave Crne Gore, u suprotnosti sa načelima dobrosusedskih odnosa dve prijateljske države i načelima međunarodnog prava o obezbeđivanju nesmetanog i bezbednog funkcionisanja diplomatsko-konzularnog predstavništva u zemlji prijema.

Kako je saopšteno iz MVP, ambasador Božović osudio je paljenje zastave kao neprimeren čin, naglašavajući da on ni u kom slučaju ne odražava zvaničan stav ni države Srbije, niti njenih građana.

„Republika Srbija osuđuje gađanje i pokušaj spaljivanja crnogorske zastave, što će danas zvanično saopštiti i Ministarstvo spoljnih poslova“, rekao je ambasador Božović, prenevši „žaljenje ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića zbog navedenog akta“.

Takođe, istakao je da se u komunikaciji sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem preduzimaju sve mere u cilju zaštite prostorija i osoblja Ambasade Crne Gore.

On je, izrazivši poštovanje prema Crnoj Gori kao susedu, nezavisnoj i samostalnoj državi, istakao da se Srbija ne želi mešati u unutrašnje stvari Crne Gore. „Ambasador Božović je, shodno instrukciji Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, odbio da primi protestnu notu“, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari