Ambasadorka Kosova u SAD izjavila da je licemeran ukor EU zbog otvaranja ambasade u Jerusalimu 1Foto: EPA-EFE/ PETRIT PRENAJ

Kosovska ambasadorka u Sjedinjenim američkim državama Vljora Čitaku je regujući na ukor od strane Evropske unije zbog otvaranja ambasade Kosova u Jerusalimu napisala da „licemerje ima ime“, aludirajući da je to EU.

„Licemerje ima ime. Kosovo nema ambasade u Madridu, Bratislavi, Atini, Bukureštu, Nikoziji. Verujem da ni Kosovo nema ambasadu u blizini EU. Bilo bi dobro da Brisel, pre nego što nam drži predavanja o ambasadi u Jerusalimu, malo izjavi o nedostatku kosovske misije pri EU. Nije li onda EU ‘neutralna’ prema statusu Kosova ili nije?! Pa … Bolje je da ne govorim o vizama“, napisala je Čitaku na društvenim mrežama.

Ona je napisala i da EU ima dvostruke standarde kada su u pitanju Kosovo i Srbija.

Prema njenim rečima, Srbija, iako zemlja kandidat za članstvo u EU, retko usklađuje spoljnopolitičke odluke sa EU.

Pomenula je odnose Srbije sa Rusijom i Kinom u prodaji oružja, ali prema njenim rečima, Brisel nikada nije upozorio Srbiju na ove akcije.

„Od odnosa sa Rusijom i Kinom do prodaje oružja, do skandaloznih glasova UN-a i kršenja međunarodnih sankcija, odluke Srbije i spoljna politika su u velikoj meri, ako ne i isključivo, u suprotnosti sa odlukama EU. Brisel nikada nije upozorio Srbiju. Bar ne javno. Izuzetak je otvaranje ambasade u Jerusalimu, gde je EU javno ukorila i Srbiju i Kosovo. Neću govoriti dalje, ali postoji naziv za ovakvu diferencijaciju“, napisala je Čitaku.

Portparol EU Peter Stano, je na konferenciji za novinare ranije rekao da Brisel očekuje da Kosovo deluje na osnovu izjava o evropskim integracijama, kao strateškom cilju.

„Generalno, uvek je dobrodošlo kada naši spoljni partneri normalizuju odnose među njima. Ali što se tiče otvaranja ambasade u Jerusalimu, za žaljenje je odluka Kosova, jer uklanja Kosovo sa stava EU o statusu Jerusalima. Sve ambasade država članica EU i delegacija EU nalaze se u Tel Avivu, što je u skladu sa rezolucijom Ujedinjenih nacija i odlukama Saveta EU. Status Jerusalima kao glavnog grada obe države je stav EU koji se nije promenio“, rekao je Stano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari