Američka privredna komora na Kosovu traži da se bezuslovno ukinu takse 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Američka privredna komora na Kosovu saopštila je danas da je od presudnog značaja da Priština bezuslovno ukine takse u skladu sa zahtevom američkog predsednika Donalda Trampa, državnog sekretara Majka Pompea i drugih visokih zvaničnika američke administracije.

Kako navode, takav potez bi bio dokaz posvećenosti izuzetno dobrim odnosima sa SAD, preneo je portal Kossev.

U saopštenju objavljenom na sajtu Američke privredne komore na Kosovu se izražava zabrinutost zbog rasprave koja se vodi u kosovskoj javnosti o ukidanju taksi na srpske i proizvode iz BiH jer, kako kažu, ta mera ometa slobodno kretanje roba i ljudi i usporava evroatlanske integracije.

Američka privredna komora na Kosovu ponavlja svoju podršku za sporazume između Beograda i kosovskih vlasti o uspostavljanju vazdušnih i železničkih veza, kao i ulaganju u putnu infrastrukturu. Smatraju da će ukidanje taksi otvoriti put za, kako navode, „konačni mirovni sporazum koji bi rezultirao uzajamnim priznavanjem“, nesmetanom trgovinom i jačim ekonomskim vezama.

Navedeno je i da brojne američke kompanije aktivno doprinose ekonomskom razvoju Kosova u sektorima kao što su građevinarstvo i nekretnine, energija, zdravstvena zaštita i informaciona tehnologija. Podsećaju i na direktnu podršku vlade SAD preko svoje Agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Millennium Challenge Corporation (MCC).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari