Amerika ne podržava razmenu teritorija na Kosovu 1

Sjedinjene Američke Države ne podržavaju razmenu teritorija, i pozivaju Kosovo i Srbiju da budu „kreativni u pronalasku rešenja“, javlja Radio slobodna Evropa.

U izjavi za RSE, ambasada SAD u Prištini pozvala je Kosovo i Srbiju da u sklopu briselskog dijaloga ubrzaju napore u normalizaciji odnosa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u nedelju uveče na konferenciji za novinare s američkim senatorom Ronom Džonsonom izjavio da je zamolio SAD da pomognu i zamole kosovske Albance da „budu spremni na fleksibilna rešenja koja će omogućiti kompromis“.

Na pitanj RSE da li Sjedinjene Države podržavaju kompromise Kosova sa Srbijom i u kojoj meri, američka ambasada je odgovorila da su Sjedinjene Države „spremne da slušaju, pomognu, i budu kreativne u pružanju podrške naporima da se postigne sveobuhvatan sporazum, što je jedini način da se omogući prozapadna budućnost za Kosovo i Srbiju“.

„Ne podržavamo razmenu teritorija ili uspostavljanje presedana koji mogu da prouzrokuju više problema nego rešenja, ali sve strane trebaju da budu kreativne u pronalasku rešenja“, dodaje se u odgovoru američke ambasade u Prištini.

Posle Beograda, Ron Džonson danas će se u Prištini sastati sa predsednikom i premijerom Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari