Amnesti kritikuje Hrvatsku zbog nacionalističke retorike 1Foto: Fonet

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešnel ocenila je u svom godišnjem izveštaju da je u Hrvatskoj došlo do porasta nacionalističke retorike i govora mržnje posebno prema Srbima, izbeglicama i migrantima.

Amnesti, u izveštaju za 2016/17, navodi da su uslovi za prijam azilanata u Hrvatskoj bili prikladni, ali da nije bilo dosledne dugoročne politike njihove socijalne integracije.

Dodaje se da u Hrvatskoj i dalje ima diskriminacije nacionalnih manjina i ističe da se Srbi povratnici suočavaju s problemom povraćaja imovine, a da je pravo na upotrebu manjinskih jezika i pisma i dalje politizovano i nesprovedeno u nekim gradovima.

„Romi su uprkos naporima vlasti da unapredi njihovu integraciju i dalje suočeni sa znatnim preprekama u pristupu obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, stanovanju i zapošljavanju“, navodi Amnesti.

Ta organizacija je utvrdila da je period političke nestabilnosti pred kraj godine bio praćen porastom nacionalističke retorike i govora mržnje posebno prema Srbima, izbeglicama i migrantima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari