Ni nekoliko meseci od najave osnivanja „deliveri junita“, tima koji će raditi u kabinetu premijera Aleksandra Vučića, još zvanično nije imenovana osoba koja će biti glavni koordinator ovih „jedinica za isporuku“, uprkos tome što je nedavno puštena informacija da se rad ovog tela razvija po planu.

Međutim, kako Danas nezvanično saznaje od izvora iz vrha vladajuće koalicije, šef „deliveri junita“ izabran je još pre nekoliko nedelja i čeka se samo njegovo zvanično imenovanje. Reč je, prema rečima jednog visokog funkcionera, o Ani Brnabić, direktorki ogranka američke firme u Srbiji „Continental Wind Serbia“, koju je premijer pre nekoliko dana optužio da pokušava da „reketira“ Srbiju. U kabinetu premijera, s druge strane, već nedeljama ćute na pitanje Danasa ko će rukovoditi ovim telom, a angažovani u „deliveri junitu“, kako kažu, još ne znaju ko će im biti šef.



 

Međutim, kako kaže naš izvor iz Vlade Srbije upućen u formiranje tima saradnika premijera, zbog navoda premijera da je ta firma, čiji je vlasnik zet ministarke državne uprave Kori Udovički, pokušala da reketira Srbiju i da je zahtevala posebne zakone i uslove za izgradnju vetroparkova u Kovinu, dovodi se u pitanje zvanično imenovanje Brnabićeve. Iz američkog sedišta „Continental Wind Partners“ su demantovani navodi o „reketiranju“, a Udovički je napomenula da misli da je došlo do greške u obaveštavanjima premijera po tom pitanju. Samim tim, postavlja se pitanje da li je priča o „reketiranju“ došla do premijera baš u trenutku kada se očekivalo da on potvrdi izbor direktorke „Continental Wind Serbia“.

Naš list je još pre mesec dana pisao da je glavni koordinator u okviru sistema „deliveri junit“ izabran, ali da predstavnici vlasti njegovo ime drže pod velom tajne. Takođe, prema nezvaničnim izjavama zaposlenih u Vladi Srbije, sistem „deliveri junit“ je nakon godišnjice ove vlade u aprilu počeo da se gasi, a šefove stručnih timova više niko ne viđa u Nemanjinoj 11. S druge strane, Blic je pre desetak dana dobio informacije iz Vlade Srbije da je bivši premijer Velike Britanije Toni Bler boravio u službenoj poseti Beogradu, a da su cilj posete redovne konsultacije oko „deliveri junita“. Kako su naveli, zaključak je bio da je čitava ideja zaživela i da daje rezultate, a da će Bler na nekoliko meseci obilaziti svoje ljude.

Sistem „deliveri junit“ (u prevodu „jedinice za isporuku“) formiran je početkom godine na osnovu nekadašnjeg modela rada kabineta britanskog premijera koji funkcioniše pomoću timova koji su zaduženi za povezivanje svih institucija koje su angažovane na istim projektima. Ovakav model uređenja kabineta premijera je izrađen na osnovu angažovanja konsultantske kuće „Tony Blair Associates“, čije su troškove angažovanja u Srbiji pokrili Ujedinjeni Arapski Emirati. Ipak, takav sistem u Velikoj Britaniji je ukinut nakon mandata Tonija Blera.

Premijer Vučić je pre nekoliko meseci izjavio da stručni timovi već daju određene rezultate. „Oni će raditi samo pri mom kabinetu i izveštavati me na dnevnom nivou, ili najmanje jednom u dva dana, o tome kako napreduju ključni projekti koje smo izdvojili“, rekao je premijer. Takođe, kako je Danas ranije pisao na osnovu saznanja od izvora bliskih Vladi Srbije, rad pet stručnih timova u okviru tog sistema biće strogo poverljiv tokom prvih šest meseci. To je, prema nezvaničnim informacijama, bio savet bivšeg britanskog premijera Tonija Blera. Prema rečima tadašnjeg izvora našeg lista, u javnost ne sme da procuri nijedna informacija o radu timova u kabinetu premijera, jer je ideja da nakon prvih šest meseci prvi put javno predstave rezultate svoga rada.

Kada je reč o glavnom koordinatoru u premijerovom kabinetu, ranije je u Vučićevom kabinetu zvanično rečeno našem listu da će to biti ličnost koja mora dobro da se razume i u ekonomiju i u politiku. Glavni čovek „deliveri junita“ podnosiće svakodnevno izveštaje premijeru o tome šta se radi i kako napreduje posao na svim projektima koji su u realizaciji.

Ono što je jedino poznato za sada, ukoliko nije bilo nekih promena, jeste to da se na čelu pet pojedinačnih timova, koji će ukupno imati 15 članova, nalaze Danijel Nikolić – za reformu državnu uprave, Igor Lončarević – za infrastrukturu, Dragan Glamočić – za poljoprivredu, Srđan Kuprešanin – za privatizaciju državnih preduzeća, ali nije objavljeno i dalje ko vodi tim za direktna strana ulaganja.

 

Ko je Ana Brnabić?



Ana Brnabić je diplomirala u oblasti marketinga na Hull univerzitetu u Engleskoj. Izvršna je direktorka Peksim fondacije u poslednjih pet godina. Prema podacima Agencije za privredne registre, ona je i direktorka kompanije „Continental Wind Serbia“, koja investira u vetropark u Kovinu u vrednosti od nekoliko stotina miliona evra. Pre nje na tom mestu se do 2013. nalazila sestra Kori Udovički – Lidija Zumle Udovički, čije je suprug Mark Krendal, suvlasnik američke centrale te američke firme. Brnabićeva je jedan od osnivača konsultantske firme „Development Consulting Group“, a radila je i kao ekspert u USAID. Od 2007. bila je i savetnica direktora Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. Brnabićeva nije odgovarala na poruke Danasa da li je tačno da je prihvatila tu funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari