Ana Stevanović: SNS zloupotrebio policiju i tužilaštvo 1

Odbila sam da dam izjavu policiji oko incidenta koji se dogodio na Administrativnom odboru, jer bih na taj način učestvovala ne samo u urušavanju ugleda Narodne skupštine već i u urušavanju dostojanstva ostalih institucija uključujući policiju i tužilaštvo.

I uvlačenje policije i tužilaštva jeste jedan od razloga zbog kojih sam odbila da dam izjavu verujući da se ove institucije u ovom procesu zloupotrebljavaju od strane SNS. Ne želim da svojim učešćem dam legitimitet postupcima koji predstavljaju vređanje zdravog razuma. Neverovatno je da tužilaštvo nije reagovalo u slučaju rušenja u Savamali, zatvorili su slučaj „tetka iz Kanade“, a brzopotezno su rešili da ispitaju slučaj „miš“, kaže u razgovoru za Danas Ana Stevanović, poslanica pokreta Dosta je bilo.

* Da li je davanje izjave bilo neophodno kada se sve jasno videlo u direktnom prenosu i kome ide u prilog da se od parlamenta pravi cirkus?

– Zbog postojanja snimka sednice nije bilo neophodno uzimanje izjava od poslanika. Ceo incident je počeo isključivanjem mikrofona i uskraćivanjem reči opozicionim poslanicima. Pravljenje cirkusa od parlamenta ide u prilog vladajućoj većini koja je za njega i odgovorna iako njeni predstavnici tvrde da je obrnuto. U parlamentu imate sramno glasanje za zakone na zvonce, opozicionim poslanicima se isključuju mikrofoni, ućutkuju se, kažnjavaju i udaljavaju sa sednica bez ikakvog razloga. Tada se reagovanje kažnjenih prikazuje kao cirkus, a zapravo predstavlja posledicu radnji nedostojnih za najviše zakonodavno telo u zemlji.

* Kažete da se ovakvim isleđivanjem narušava dostojanstvo parlamenta, zar poslanici više puta nisu narušili sami to dostojanstvo, i bez prisustva policije?

– Osim što osećamo strahoviti gnev kad prisustvujemo svakodnevnom narušavanju parlamenta, zabrinjava nas odnos medija koji o tome uopšte ne izveštavaju. Građani ne znaju da nam predstavnici vladajuće većine neprestano dobacuju tokom izlaganja. Jedni te isti poslanici većine namerno podnose besmislene amandmane u kojima kao jedinu promenu na postojeće članove zakona stave zareze, i tako, umesto da koriste vreme od dva minuta u kome bi trebalo da obrazlažu amandmane, oni ponajviše iznose uvrede i laži o nama, kako bi obesmislili naše govore i amandmane. Takvo ponašanje se toleriše, a vrhunac ironije je kad mi dobijemo kazne i opomene ukoliko ukažemo predsedavajućima na ove zloupotrebe. To javnost mora da zna, a nažalost ostaje uskraćena zbog neshvatljivog odsustva interesovanja medija.

* A Vas su stavili na stub srama zbog jedne psovke.

– Čim se nešto ne kažnjava, znači da se odobrava. I to je manir koji vlada u Skupštini. Moja psovka, kojom se ne ponosim, izgovorena sebi u bradu, a ne prilikom izlaganja, koja je danima bila predmet tobožnjeg zgražavanja poslanika vladajuće stranke, bila je ljudska reakcija na užasne laži koje su dvojica poslanika vladajuće većine izrekla o mojoj porodici. I tu se ponovio manir o kome sam govorila. Osuđivala se moja reakcija, a da se nijedan medij nije pitao šta je do nje dovelo. Iznenadila me je neverovatna podrška koju sam danima dobijala od ljudi koji su razumeli šta je dovelo do moje reakcije i koji su mi i sami govorili da bi istovetno reagovali.

 * Pojedini opozicioni poslanici osuđuju ponašanje lidera Dveri tvrdeći da je uspeo samo da od Martinovića napravi žrtvu, ali i da ne mogu poslanici, zaštićeni imunitetom, da šamaraju svakoga ko im se ne svidi.

– U Skupštini se neprestano događaju zamene teze i izvrtanje događaja. Mora se razlikovati uzrok od posledice. Ukoliko se javnosti nameće posledica, a namerno se zanemari objašnjavanje uzroka koji je tu posledicu izazvao, onda na delu imate klasičnu manipulaciju. Verujem da ne treba da objašnjavam da ne odobravam nikakvu vrstu nasilja. Međutim, svedoci smo, ali i žrtve neshvatljivog verbalnog, pa čak i mentalnog nasilja koje je dovelo do posledica viđenih na Administrativnom odboru. Dakle, kada govorimo o posledicama, ne sme se zaobići uzrok koji je do nje doveo.

* Da li je Martinović zaista žrtva ponašanja poslanika Dveri?

– Ne bih želela da se nađem u ulozi onog koji će ovde presuđivati i osuđivati. Činjenica jeste da se slična situacija već jednom desila. Naime, prošle godine u ovo vreme na sednici Administrativnog odbora predsedavajući odbora Aleksandar Martinović nije dozvoljavao poslanicima da raspravljaju o skandaloznim merama koje je Maja Gojković izrekla poslanicima, a sve kako bi zaštitio jednog od poslanika iz vladajuće većine. Tada smo prisustvovali nadrealnoj situaciji, da su poslanici i članovi odbora uredno zatražili reč, ali da su bili potpuno ignorisani od strane predsedavajućeg koji je protivno poslovniku odbio da im reč da. To je samo jedan primer dvostrukih aršina i nepravde na koju ne možete da ne reagujete.

* Zbog čega je iz saslušanja pred policijom izostao Vladimir Đukanović, koji je učestvovao u incidentu, makar na njegovom kraju?

– To je pitanje na koje tužilaštvo može i mora da odgovori, pogotovo što su javnosti dostupne fotografije i snimci na kojima se vidi kako poslanik Đukanović fizički nasrće na poslanike Dveri.

* Očekujete li da će nakon raznoraznih izjava da su fašistička organizacija Dveri biti zabranjene?

– Zabranjivanje i gušenje bilo koje stranke ili organizacije čije delovanje ne ugrožava ustavni poredak ne krši garantovana ljudska ili manjinska prava, ili ne izaziva rasnu, nacionalnu i versku netrpeljivost, predstavljalo bi strahovito lošu poruku.

* U nesrazmeri je broj izrečenih kazni poslanicima opozicije i vlasti.

– Moje kolege i ja doživljavamo da nam se pripisuju vulgarni epiteti, a da nam predsedavajući uopšte ne dopuštaju da na te stvari odgovorimo, niti to kažnjava. Broj kazni koje se izriču predstavnicima opozicije svedoče mojim tvrdnjama. U proteklih godinu i po dana od predstavnika vladajuće većine samo jednom je kažnjen Aleksandar Martinović. U ostalim slučajevima kažnjavani su predstavnici opozicije, među kojima je Saša Radulović, predsednik poslaničke grupe DJB, doskoro bio apsolutni rekorder. Tokom prethodnih dvadeset dana zasedanja bio je čak isključen sa učestvovanja u sednicama dok je branio amandman na obrazovne zakone. Slično se desilo i Bošku Obradoviću, koji je za meru udaljenja saznao na ulazu u salu, i to od skupštinskog obezbeđenja. Neverovatno je da gotovo nijedan medij nije ta izbacivanja nametnuo kao temu jer je zabrinjavajuće za jedno društvo koje se naziva demokratskim da su dva predsednika najaktivnijih opozicionih poslaničkih grupa isključena sa skupštinskih zasedanja.

* Kakav opozicioni poslanik odgovara vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci?

– Pretpostavljam da je onaj opozicioni poslanik koji ćuti, odobrava, ne komentariše i ne kritikuje, najpoželjniji Naprednoj stranci. Još ako je izbačen sa zasedanja – utoliko bolje. Za ovo su najbolji poslanici LDP-a i LSV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari