Anđelković: Vojnu neutralnost staviti u Ustav 1Foto: Medija centar

Učesnici skupa „Nova NATO strategija protiv Srba i Rusa“ u organizaciji Centra za razvoj međunarodne saradnje i Foruma za odgovornu politiku, upozorili su javnost Srbije na novu evroatlantsku manipulativnu ofanzivu koja je u toku.

Kako je istakao direktor CRMS-a politički analitičar Dragomir Anđelković, „ranije je NATO pokušavao da nas ubedi da je za Srbiju pozitivno da se uvrsti u njegove redove, a sada kada je konačno shvatio da je ogromna većina naših građana i posle decenijske propagande prema tom paktu negativno opredeljena, uverava nas da je zadovoljan što smo se opredelili za neutralnost ali jedino je problem to što smo suviše bliski sa Rusijom“.

Kako je Anđelković naglasio radi se o perfidnoj prevari. „Cilj je da se Srbija distancira od Rusije jer nam se navodno nude izvesni ustupci a kada bi se to desilo onda bi se ispostavilo ne da ništa nećemo dobiti, već da je sve simulirano kako bi izgubili ruski oslonac za odbranu vitalnih nacionalnih interesa koje baš NATO ugrožava“.

Ostali učesnici konferencije, među kojima su najzapaženije nastupe imali analitičari Branko Radun i dr Stevica Deđanski, izlagali su u sličnom tonu, ističući samo druge aspekte već pomenute problematike, od pitanja energetske bezbednosti do ugrožavanja srpskog naroda u zemljama regiona. Na kraju su predstavljeni i zaključi skupa čiji centralni deo čini zahtev državnim organima Srbije da se, s obzirom da su najavljene ustavne promene, u novi Ustav Srbije uvrsti vojna neutralnost kao permanentna kategorija (po uzoru na Austriju) i da se onda zatraži njena međunarodna verifikacija od strane Ujedinjenih nacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari