Povodom previranja i raskola u Demokratskoj stranci Srbije Danas pokreće debatu o političkoj budućnosti desnice u Srbiji. Od naših sagovornika zatražili smo ocenu u kakvom je stanju desni politički spektar, te da li se on isključivo određuje kao „proruski i evroskeptični“. Zatim, da li desnicu određuje odnos prema monarhiji i republici. Konačno, da li je moguće na desnoj platformi ponuditi biračima i prepoznatljiv ekonomski program.


Srpska građanska desnica je razbijena, ali ne od juče, već od kada su komunisti terorom ućutkali svakog ko bi zastupao srpski identitet, tržišnu privredu i druge ideje koje pripadaju desnom spektru. Levi politikocid je ostavio trajne posledice na našu javnost. Današnje partije mogu biti desne po nekim merilima, ali umereno konzervativni pogled na svet, koji prvo voli svoje pa tuđe, još uvek mora da se pravda naslednicima kožnih mantila koji ga optužuju za fašizam, kaže za Danas Andrej Fajgelj zamenik predsednika stranke Treća Srbija, odgovarajući na pitanje kako vidi desni spektar u Srbiji.

Prema njegovim rečima, u svetu je drugačija situacija – levi ekstremizam osuđen je koliko i desni, a desni centar legitiman koliko i levi. „Republikanci igraju punopravnu ulogu u SAD, a Evropska narodna partija u Evropskoj uniji. Konzervativci poput Šumana, Monea, Adenauera i De Gasperija su i osnovali Evropsku uniju. Nedavno je u Indiji desnica odnela pobedu na najvećim demokratskim izborima u istoriji. Bez desnice Srbi mogu samo nazad na Goli otok, ne i u društvo savremenih demokratskih naroda“, ističe

Upitan da li se desnica u Srbiji isključivo određuje prema stavu o Rusiji i evrointegracijama, odnosno kao proruska i evroskeptična, sagovornik Danasa odgovara da „vekovno državotvorno iskustvo uči da Srbija mora biti iznad Istoka i Zapada“. „Dan nakon posete Vladimira Putina, Treća Srbija je organizovala međunarodnu konferenciju „Nova Evropa“, na kojoj smo predstavili De Golovu osovinu „Pariz – Berlin – Moskva“. Ujedinjena Evropa bez Rusije nije potpuna. Sa Rusijom, evropska saradnja se proteže od Atlantika do Pacifika. Tu leži spoljnopolitička snaga Srbije kao posrednika na drevnoj četvoromeđi Evrope između Istoka i Zapada, Severa i Juga. Treća Srbija na toj platformi već sarađuje sa predstavnicima kako srpske tako i evropske desnice, i uvereni smo da istorijski trenutak pogoduje razvoju te saradnje“, navodi Fajgelj.

Na pitanje koliko je važan odnos prema monarhiji i republici, sagovornik Danasa odgovara da je „važno je kako se odnosimo prema svakom nacionalnom blagu i tradiciji: odgovorno ili neodgovorno“. „Srbi su jedini u ovom delu sveta koji imaju svoju kraljevsku porodicu, potomke obnovitelja svoje države Karađorđa. Pod kraljem, naša država i narod su se razvijali. Proterivanje kralja se okončalo razbijanjem države. Desnica sama po sebi nije monarhistička, ali jeste domaćinska i teže prenebregava ovakve činjenice“, ističe Fajgelj.

Upitan da li je moguće sa desne platforme ponuditi biračima prepoznatljiv ekonomski program, Fajgelj odgovara sa „videli smo gde su nas doveli neoliberalni programi zasnovani na trošenju, preraspodeli i rasprodaji“. „Ekonomski program mora biti konzervativan, dakle čuvaran, iznutra zasnovan na suverenističkom odnosu prema nacionalnim resursima, a spolja na saradnji kako sa Zapadom tako i sa Istokom. Bitno je i odbaciti komunističko nasleđe „radio ne radio svira ti radio“ i vratiti radnu etiku koja je uvek odlikovala srpskog domaćina. Tvrdnja da smo lenj narod je jedna od mnogih zabluda nastalih zbog zanemarivanja nacionalnog identiteta.

Istorijske zablude o desnim temama su toliko velike da su ušle i u naš jezik. Reči desničar, konzervativac, patriota, privatnik, pa čak i srpstvo, imaju loš prizvuk, a za leve totalitarce ne samo da nemamo negativnu reč, već im tepamo građanska Srbija. Građanska Srbija je desna Srbija, ona ista koju su levičari streljali. Leva pristrasnost se može uočiti i u vašem izboru pitanja. Nije dilema Evropa ili Rusija, republika ili monarhija, već da li državu razbiti ili razviti. Uz komunističko nasleđe i međunarodnu zajednicu, naša država se već četvrt veka razbija. Nova srpska desnica i Nova Evropa moraju Srbiji omogućiti da se razvija“, navodi Andrej Fajgelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari