Andrić Rakić: Francuska može da podstakne Kosovo da bude konstruktivnije 1Foto; EPA-EFE/ KENZO TRIBOUILLARD

Pretpostavljam da se radi o sastanku gde bi mogla da se dogovori neka vrsta trgovine, to jest vizna liberalizacija u zamenu za veću konstruktivnost kosovske strane u dijalogu – ocenjuje za Danas projektna menadžerka u organizaciji Nova društvena inicijativa iz Kosovske Mitrovice Milica Andrić Rakić, uoči večerašnjeg sastanka kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu.

Prema navodima portala „Kosovo online“ koji je preneo pisanje prištinskog Reporterija, sastanak je planiran za 19:30 časova u Jelisejskoj palati, a Kurti i Makron trebalo bi da razgovoraju o dijalogu Beograda i Prištine i evropskim integracijama Kosova.

Andrić Rakić podseća da je poseta Kurtija bila ranije najavljena, te da ne predstavlja veliko iznenađenje, posebno imajući u vidu to da se Francuska zajedno sa Nemačkom sredinom prošle godine, kada je i nastavljen dijalog, veoma angažovala oko istog.

– Francuska je jedna od retkih zemalja koja zapravo može da pruži Kosovu pravi podsticaj da nastavi dijalog na konstruktivniji način zbog toga što je ona jedna od bitnih zemalja koja se protivi viznoj liberalizaciji – objašnjava Andrić Rakić.

Ona dodaje da bi glas Francuske za viznu liberalizaciju Kosova bio veoma bitan i ohrabrujući.

Podsetimo, kako je prenela agencija Beta, Kurti se u nedelju sastao sa političkim savetnikom za Balkan Isabelom Dumont i ambasadorkom Francuske na Kosovu Marijom Kristinom Butel.

Tema razgovora bila je i poslednja poseta premijera Kurtija Briselu i novo poglavlje dijaloga Beograda i Prištine.

Francuski predsednik uputio je poziv Kurtiju za sastanak nakon što je u martu po drugi put izabran za premijera Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari