Dan inauguracije nije samo dan kada Barak Obama zvanično stupa na funkciju predsednika SAD, većse on tada sa svojom porodicom useljava u novi dom. O useljenju šefa američke države govorio je Geri Volters, do prošle godine kada je otišao u penziju glavni batler Bele kuće, koji je učestvovao u selidbi šestorice američkih predsednika. Prema njegovim rečima, odlazeći predsednik ostaje u Beloj kući otprilike do 11 sati ujutru na dan inauguracije, kada se od nje oprašta i sa novoizabranim šefom države kreće ka Kapitol hilu.

Tako je bilo i juče. Nešto pre podneva ključeve Bele kuće Buš je predao Obami. Tim od 93 osobe, koji čini osoblje za održavanje zgrade, služavke, batleri, osoblje zaduženo za hranu i piće, ima rok od šest sati da sredi Belu kuću pre nego što se novi predsednik vrati. Cilj je da se pre povratka Obame s porodicom dom uredi onako kako su oni zahtevali.

– Taj proces je jako stresan. Učestvovao sam u njemu i vrlo je komplikovan. Ja ga zovem organizovani haos – kaže Volters.

Porodica dolazećeg predsednika može da bira da li će koristiti nameštaj Bele kuće ili će doneti svoj. Kako se navodi, nova prva dama Mišel Obama planira da preuredi Belu kuću, pa je angažovala dizajnera Majkla Smita iz Los Anđelesa da dekoriše privatne odaje. On je radio, između ostalog, i za holivudske zvezde Dastina Hofmana, Mišel Fajfer i Stivena Spilberga, kao i za model Sindi Kraford i medijskog mogula Ruperta Mardoka. Poznato je i obećanje novog predsednika da neće pušiti u Beloj kući u kojoj je to zabranjeno od kada je Hilari Klinton bila prva dama SAD.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari