Zvanična delegacija Turske, koju predvodi ministar inostranih poslova Ali Babadžan, boravila je ove nedelje u Prištini i Sarajevu, a poseta Srbiji nije planirana jer „nije reč o regionalnoj turneji“, rečeno je Danasu u Ambasadi Turske u Beogradu. Kako nam je objašnjeno, posete su bilateralnog karaktera i usledile su na poziv zvaničnika Kosova i Bosne i Hercegovine.

– S obzirom na to da je poslednja poseta turskih zvaničnika Srbiji bila 2005, kada je Beograd posetio tadašnji šef diplomatije Abdulah Gul, ove godine očekuje se uzvratna poseta Ankari srpskog ministra inostranih poslova Vuka Jeremića – dodali su u turskoj ambasadi.

Tokom dvodnevne posete Prištini u delegaciji sa 65 turskih privrednika, ministar Babadžan izjavio je da je ta zemlja, „kao i međunarodna zajednica, nezavisnost Kosova tretirala kao neizbežno pitanje“ i među prvim je priznala nezavisnost. On je naglasio da „je Turska lobirala i nastavlja da lobira u Organizaciji islamske konferencije i drugim institucijama čija je članica da se prizna nezavisnost Kosova“. Kako je dodao, proći će određeno vreme dok zemlje Islamske konferencije priznaju nezavisnost Prištine.

– Turska snažno podržava ovu državu i zainteresovana je za političke, ekonomske i kulturne veze i saradnju s Kosovom – rekao je Babadžan posle razgovora s kosovskim predsednikom Fatmirom Sejdijuom. On je obećao da će Turska s tom podrškom na međunarodnoj sceni nastaviti, a posebno kod onih arapskih zemalja koje još nisu priznale nezavisnost.

– Na osnovu dosadašnjih kontakata, uvideo sam da se članice Organizacije islamske konferencije ne ustručavaju da priznaju Kosovo, ali je za to potrebno vreme. Odluka se odlaže i zbog unutrašnjih situacija u kojima se te zemlje nalaze – rekao je Babadžan. On je dodao da je broj od 53 zemlje koje su priznale Kosovo dobar rezultat.

Komentarišući ove izjave Alija Babadžana, istraživač Instituta za političke studije Miodrag Radojević kaže za Danas da je kod kosovskih zvaničnika primetna frustracija, jer se proces priznavanja nezavisnosti ipak ne odvija dinamikom koju su oni očekivali, „čak i među islamskim zemljama“.

Radojević dodaje da su zato očigledno tačne najave u srpskim diplomatskim krugovima da će u ovoj godini doći do jačanja pritisaka na zemlje koje još nisu priznale nezavisnost Kosova.

– Ugled Ankare u međunarodnim krugovima nije zanemarljiv. Međutim, očigledno je manji od uticaja Libije koja se izričito protivi priznavanju nezavisnosti Kosova – zaključuje naš sagovornik.

Podsetimo, u Prištini je u utorak dogovoreno i ukidanje viza za građane Kosova i Turske.

 

Podrška celovitoj BiH

Ali Babadžan je juče u Sarajevu izjavio da Turska pridaje veliki značaj očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i očuvanju međunarodno priznatih granica, naglasivši da je „BiH od ključne važnosti za stabilnost u regionu“. Nakon sastanka sa Svenom Alkalajem, bosanskim ministrom spoljnih poslova, šef turske diplomatije rekao je da njegova zemlja podržava BiH na putu evroatlantskih integracija i da se nada da će ove godine BiH preći u status kandidata za NATO. Prema njegovim rečima, veze između Sarajeva i Ankare su izuzetno dobre i treba ih preneti i na ekonomsku, trgovinsku i svaku drugu saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari