Antiustavni zahtevi za Vojvodinu republiku 1Foto: Vlada Vojvodine

Prvi put u poslednjih 40 godina kosovska kriza i nasilje nisu se prelili na ostatak zemlje, pre svega Sandžak i Vojvodinu, koje su do dolaska Aleksandra Vučića na čelo države bila područja s brojnim međunacionalnim sukobima, pa čak i ubistvima.

Zahvaljujući njegovoj odgovornoj i hrabroj politici, Vojvodina i Sandžak su ostali mirni, kaže Dejan Kovač, član Glavnog odbora SDP Srbije, povodom napada na srpsku delegaciju u Kosovskoj Mitrovici.

– To jasno govori da sve političke snage imaju poverenja u predsednika države, a da ekstremistima ne pada na pamet da prave sabotaže i diverzije, jer su svesni da su službe bezbednosti objedinjene i da ponovo rade u interesu države. Vučić je uspeo da stvori ambijent sigurnosti za sve građane, i vrati njihovo poverenje u institucije države. To je ključni uslov mira i stabilnosti, ističe Kovač. On se osvrnuo i na zahteve pojedinih stranaka, koje su u jeku kosovske krize pokušavale da otvore novo žarište u Vojvodini, pozivajući na stvaranje takozvane Vojvodine republike.

– Takvi zahtevi su neodgovorni, antidržavni i antiustavni. I svakako ne pomažu Srbiji u trenucima kad treba da reši važna pitanja na južnom delu svoje teritorije. Međutim, pošto ti zahtevi dolaze od marginalnih političkih stranaka, koje jedva prelaze cenzus, ostaće pusti nedosanjani snovi političkih očajnika. Oni u nedostatku ozbiljnog programa i planova takvim izjavama žele da zadobiju mrvicu medijske pažnje. Sve te politike koje su usmerene protiv integriteta Srbije osuđene su na propast. SNS i koalicioni partneri, u svim opštinama, i u pokrajinskoj skupštini imaju apsolutnu većinu. To jasno govori da Vojvođani žele jedinstvenu Srbiju, kaže Kovač.

Na pitanje o budućnosti SDP Srbije na čelu sa Rasimom Ljajićem, koja čini deo vladajuće koalicije, a ove godine ih očekuju izbori za stranačke organe, Kovač kaže da je vreme da u stranci mladi, sposobni ljudi, koji su se dokazali na terenu, zauzmu značajnije uloge.

SDP da podmladi kadar

– Da bi SPP pratila korak koalicionih partnera u reformama i bila pouzdan partner Vladi i predsedniku Srbije, potreban je nov kadar, sa svežim idejama. Očekujem da mi koji smo ličnim trudom, požrtvovanjem i zalaganjem napravili snažne lokalne organizacije, koje su na svim nivoima na proteklim lokalnim, parlamentarnim i predsedničkim izborima napravile odlične rezultate, preuzmemo značajnije uloge u partiji i svojim znanjem i energijom odgovorimo predstojećim izazovima. Dakle, stranka traži novu energiju i nova rešenja, kaže Dejan Kovač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari